28.6.22

Κυβέρνηση εναντίον Ανεξάρτητων Αρχών...


Η προεκλογική σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει κάθε ανοιχτό λογαριασμό με εχθρικές και φίλιες δυνάμεις, να παραδώσει εγκαίρως όλες τις υπεσχημένες νομοθετικές εξυπηρετήσεις, την έχει οδηγήσει σε σύγκρουση ακόμη και με θεσμούς που -θεωρητικά τουλάχιστον- μέχρι πρότινος είχε υπό τον έλεγχό της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι... πρυτάνεις, στην πλειονότητά τους φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση και υποστηρικτικοί στις μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Παιδείας. 

Το τελευταίο νομοτέχνημα της κ. Κεραμέως, που θέλει να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στη διοίκηση των πανεπιστημίων, «κουρεύοντας» τις πρυτανικές εξουσίες όχι υπέρ της δημοκρατίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, τους βρίσκει απέναντι. Και πρόθυμους για μετωπική σύγκρουση.

Ανάλογα μέτωπα σύγκρουσης έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές. Εχοντας ξεκινήσει τη θητεία της με τη συγκρότηση μιας πολιτικά ελεγχόμενης υπερ-Αρχής, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με προφανή πρόθεση να περιορίσει τις αρμοδιότητες θεσμών που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στο Σύνταγμα, προκάλεσε εντάσεις ακόμη και με ανθρώπους που η ίδια επέβαλε.

Τους τελευταίους μήνες, με φόντο την ενεργειακή κρίση, οι τριβές των κυβερνητικών παραγόντων με τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών ξεπέρασαν κάθε όριο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε με τον μόνο τρόπο που ξέρει: αν οι Ανεξάρτητες Αρχές διαφωνούν με τις πολιτικές μου, τόσο το χειρότερο γι' αυτές και για την ανεξαρτησία τους.

Εχουμε λοιπόν: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαφωνεί με τον διορισμό «ακατάλληλης» αντιπροέδρου, αλλά η κυβέρνηση την επιβάλλει με τσαμπουκά. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ποιος έχει την εξουσία, έρχεται μια τιμωρητική τροπολογία που λέει πως όλα τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατακεραυνώνει στη Βουλή τις εταιρείες ενέργειας και την κυβερνητική απραξία στα πορίσματά του, αλλά η κυβέρνηση απλώς τον «γειώνει».

Η κορύφωση έρχεται με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τροχονόμο των καταγγελιών καταναλωτών μέχρι χθες, που ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης. Για το γεγονός ότι αφήνει τους πολίτες εκτεθειμένους σε νομοθετικά τρικ «εξαφάνισης» της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και κυρίως για τη θεσμική εκτροπή της ουσιαστικής κατάργησης του ρόλου και της δικαιοδοσίας της.

Αυτά, εκτός από συμπτώματα αυταρχισμού, είναι και ενδείξεις πανικού και αποδρομής της κυβέρνησης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: