Η προοπτική των εκλογών το Σεπτέμβριο συσπειρώνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον πρόεδρο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε παρά να κάνει τις σωστές χρεώσεις στα κατάλληλα... πρόσωπα. Μπίστης και Τζανακόπουλος είναι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στο στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πάρει στα χέρια του την πολιτική ατζέντα για τους επόμενους τρεις μήνες, που θα διαρκέσει μια από τις πιο συγκρουσιακές προεκλογική περίοδος και που θα ανοίξει ο ίδιος με κεντρική εκδήλωση μέσα στον Ιούλιο.
Ο κύβος ερρίφθη και η προεκλογική περίοδος μόλις άρχισε.
Η εκπεφρασμένη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανταποκριθεί σε ένα περιβάλλον σκληρής πόλωσης και κυρίως κριτικής τόσο από την κοινωνία όσο όμως και από την αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν είχε παρά να του δείξει το θεσμικό δρόμο της εξόδου από τα αδιέξοδά του. Όταν ένας Πρωθυπουργός ανησυχεί για το ενδεχόμενο παρατεταμένης αστάθειας, αβεβαιότητας και μιας εκκρεμότητας, που δημιουργεί την αίσθηση της εκκρεμότητας στην οικονομία, τότε ουσιαστικά, όσο κι αν επιχειρεί αυτό να το χρεώσει στην αντιπολίτευση, ο τελευταίος ανυποψίαστος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι έχει πάρει και την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες εξαιτίας του αδυναμίας του να διαχειριστεί την κατάσταση.
Παραδοχή
Κοινώς στην Κουμουνδούρου η απόδραση Μητσοτάκη έχει πλέον κλειδώσει και ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να συγκαλύψει την ανησυχία του για την κατάρρευση της ΝΔ στις κάλπες.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομολογία της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται εξαιτίας της πόλωσης που θα επικρατήσει στο πολιτικό σκηνικό, ήταν απλά η αποκάλυψη του πανικού που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε από τον αντίπαλό του να ορίσει ποια ημερομηνία του Σεπτεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες, να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών και να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας για την αποτροπή και αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο κ. Οικονόμου όχι μόνο δεν αναίρεσε τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά χαρακτηρίζοντας “παραλογισμό” την εκκίνηση μιας τρίμηνης διάρκειας προεκλογική περίοδο ήταν σαν παραδέχεται ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο προδίδοντας όμως παράλληλα και την ανάγκη του επικοινωνιακού επιτελείου να οδηγηθεί στις κάλπες με μια διαδικασία φαστ τρακ και κυρίως χωρίς να γίνει και ουσιαστική αντιπαράθεση αν είναι δυνατόν.
Οι μάχες του Ιουλίου
Ο επόμενος μήνας θα είναι ένας μήνας με έντονη προεκλογική δραστηριότητα και στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται για σκληρό ροκ.
Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση και ίσως και η τελευταία εντός της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια.
Εκεί η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή και η συζήτηση αναπόφευκτα θα στραφεί σε ταυτικά ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης ου θα διευκολύνει τον αλέξη Τσίπρα να αναδείξει το χάσμα που χωρίζει τον ίδιο από τον κ. Μητσοτάκη αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ χαράσσοντας βαθύτερες διαχωριστικές γραμμές.
Η αναμέτρηση αναμένεται και εφ’ όλης της ύλης εκινώνοντας από το πεδίο της καθημερινότητας αλλά και της ανομίας, ζήτημα που είχε σημαία προεκλογική για τη ΝΔ και πάνω στο οποίο βασίστηκε μεγάλο μέρος της στρατηγικής της για την νίκη στις κάλπες του 19.
Πλέον με 28 δολοφονίες μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο, τη μαφία να δρα ανεξέλεγκτη και εγκλήματα να παραμένουν ανεξιχνίαστα, θα είναι δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη να πείσει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομοκρατία που επικράτησε στα ΑΕΙ με τους φοιτητές και τους νέους να τρώνε χημικά και ξύλο στο προαύλιο του ΑΠΘ είναι και αυτό μέρος της επιτυχούς διαχείρισης της εγκληματικότητας ή ότι μπαίνει “τάξη” στα πανεπιστήμια, όταν σύσσωμη η πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εναντιωθεί στο νόμο Κεραμέως που παραχωρεί τα ιδρύματα στους ιδιώτες.
110.000 μέλη
Η δεύτερη μάχη θα είναι αυτή που θα δοθεί στην κοινωνία. Σε αυτό το πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται ότι έχει καθαρό πλεονέκτημα σε σχέση με τον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει αποξενωθεί ακόμη και από την ίδια την βάση του κόμματός του.
Η επιτυχία της προσέλκυσης 110.000 νέων μελών στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από οδύνες και πρωτόγνωρες διαδικασίες για το κόμμα της Αριστεράς δεν μπορεί να πάει χαμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τα καλέσματα στις τοπικές εκδηλώσεις καλωσορίσματός τους από τα στελέχη η διαδικασία αυτή θα πάρει και το χαρακτήρα μιας μεγάλης κομματικής εκδήλωσης.
Ήδη οργανώνεται για τον Ιούλιο μεγάλη κεντρική κομματική εκδήλωση για το καλωσόρισμά τους από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με τη διαδικασία να αποκτά χαρακτήρα κεντρικής προεκλογικής ομιλίας που θα ανοίξει την αυλαία της προεκλογικής περιόδου στην καρδιά του καλοκαιριού.
Διάταξη μάχης
Η task force των εκλογών συστάθηκε και η επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ήταν αποκαλυπτικές για τις προθέσεις του στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του κόμματος. Συνοτνιστής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού όπως θα λέγεται θα είναι ένα πρόσωπο με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στενή συνεργασία και αποτελεί και τα πρόσωπα εκείνα που σηματοδότησαν τη διεύρυνση του κόμματος. Ο Νίκος Μπίστης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής μέχρι τις κάλπες μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Ραγκούση.
Μπορεί να θεωρηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του έμπειρου πολιτικού της κεντροαριστεράς ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα έχει το άγχος του σταυρού στην εκλογική μάχη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και στα μελλοντικά πλάνα του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της ευρύτερης εκλογικής μάχης που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος να είναι ένα διαρκές στοίχημα από εδώ και έπειτα.
Τόσο ο Νίκος Παππάς, που παίρνει και αυτός ψήφο εμπιστοσύνης παρά την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο, όσο και ο κ. Ραγκούσης είναι πρόσωπα με αναβαθμισμένο πολιτικό αισθητήριο και θωρούνται οι άνθρωποι του προέδρου που μπορούν να σχεδιάσουν σε πρώτο χρόνο αντιπολιτευτική τακτική αλλά και στρατηγική εκλογών.
Η συνδρομή Τσακαλώτου αναμένεται σημαντική στο θέμα της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα είναι εκείνος που θα τροφοδοτεί το σχεδιασμό με επιχειρήματα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα για τα επιτεύγματα στην οικονομία αλλά και απέναντι στην αναμενόμενη προεκλογική τακτική της ΝΔ να συγκρίνεται με την κυβέρνηση Τσίπρα. Ουσιαστικά θα σηκώσει το βάρος της επιχειρηματολογίας στη μάχη της μεσαίας τάξης και αναμένεται να είναι μια ευκαιρία για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να πάρι τη δική του ρεβάνς με βασικό επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης τη φτωχοποίησε ακόμη περισσότερο και χωρίς μνημόνιο.
Σημαντική θεωρείται και η αξιοποίηση του πρώην γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η χρέωσή του με την ευθύνη της σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος, θα είναι αυτή που θα τον ξαναφέρει δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου που είχε επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα παρουσιαστεί και στη ΔΕΘ...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου