Νέο «ράλι» τιμών διαφαίνεται μέσα στο επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέα ρεκόρ για τον πληθωρισμό... στην Ελλάδα, την ώρα που τα εισοδήματα των νοικοκυριών βρίσκονται υπό κατάρρευση. Την ερχόμενη Πέμπτη 9 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο, με τους αναλυτές να προβλέπουν ένα ποσοστό το οποίο θα είναι πιο κοντά στο 11,5%. Άλλωστε, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat (10,7%) προμηνύουν μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, ενώ το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης της χώρας είναι κατά 2,6 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης δείχνει ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά.
Απαισιόδοξα σενάρια
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών «ανέβασε» την πρόβλεψή του για φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατέθεσε στην Κομισιόν. Ωστόσο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί εκτιμήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21%, με 11,01% πληθωρισμό.
Στο 8,5% -σε μέσο επίπεδο- τοποθετεί για φέτος τον πήχη του πληθωρισμού στη χώρα μας η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της «που ενσωματώνουν τις προσδοκίες των αγορών για παγίωση ακόμη πιο υψηλών τιμών στα καύσιμα και τις αυξανόμενες δευτερογενείς επιδράσεις που ενισχύονται και από την ανθεκτική ζήτηση».
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού «βλέπει» η ΕΤΕ από το 2023, εκτιμώντας πως ο τιμάριθμος θα υποχωρήσει στο 2,4%.
Άνοδος 30% στις τιμές από την έναρξη του πολέμου
Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα κάνουν δυσβάσταχτη την καθημερινότητα για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις αγγίζουν το 30%. Και έπεται συνέχεια, καθώς οι αυξήσεις στα καύσιμα φέρνουν αυξήσεις στις μεταφορές και νέες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο.
Το βάρος στους φτωχούς
Τα νοικοκυριά με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 751-1.100 ευρώ δαπανούν το 27,1% και 13,6% του εισοδήματός τους για διατροφή και ενέργεια αντίστοιχα, αναφέρει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς για τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Αντίθετα, τα νοικοκυριά με εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ δαπανούν μόνο το 18,7% και 10,5% του εισοδήματός τους για τις ίδιες κατηγορίες αγαθών.
Προς επίρρωση αυτών, έρευνα της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι τον Απρίλιο η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18%, έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα απώλεσε τον ίδιο μήνα το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.
Χαρίτσης στην ΑΥΓΗ της Κυριακής: Τρία σημεία για τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος πλέον σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, υπογραμμίζει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο πληθωρισμός δεν πλήττει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο: οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια απειλούν στα όρια της βιωσιμότητας τους ήδη ευάλωτους και συμπιέζουν τα μεσαία στρώματα. Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα αφηρημένο πρόβλημα. Συνιστά το βαρόμετρο αποτύπωσης της κοινωνικής ανισότητας.
Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί διά μαγείας. Αυτή τη στιγμή όλες οι εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα κάνουν λόγο για μια συνθήκη μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας. Εδώ συμπυκνώνεται και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης: όπως και το 2008, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί πως μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Αντί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης και ανάταξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θριαμβολογεί για το εικονικό success story της. Τον λογαριασμό τον πληρώνει η ελληνική κοινωνία. Η αντοχή του πληθωρισμού καταδεικνύει ότι τα ημίμετρα δεν έχουν αποτέλεσμα, απλώς διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το παράδειγμα της βενζίνης είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό. Το χθεσινό, πενιχρό επίδομα έχει ήδη εξαϋλωθεί από τις σημερινές ανατιμήσεις.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -όπως καταγράφηκε και στο συνέδριό μας με τις 5+1 δεσμεύσεις που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας- είναι μια πρόταση σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και στην κατεύθυνση αυτή η δική μας δουλειά είναι να προετοιμάσουμε ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης της «επόμενης μέρας» που θα δώσει το σήμα της αντεπίθεσης. Μέτρα δηλαδή άμεσης ανάσχεσης της ακρίβειας που θα συνδυάζονται με δομικές τομές στα πεδία εκείνα -όπως της ενέργειας-, όπου η λογική τής ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής κερδοφορίας «βαλκανικού τύπου» αποδεικνύεται αναποτελεσματική οικονομικά και καταστροφική κοινωνικά. Η νέα αρχή είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύνθημα, είναι ο πολιτικός μας στόχος...
Γιάννης Αγουρίδης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου