Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο τα πάντα δείχνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Από εκεί που μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα λόγια απέκλειε... κατηγορηματικά τις πρόωρες κάλπες, αλλά έτρεφε την εκλογολογία με τις πράξεις του, τώρα έχει αρχίσει να την τρέφει και με τα αντιφατικά του λόγια, αφού από τη μια εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά από την άλλη με τις δημόσιες διατυπώσεις του ανοίγει πια και το παράθυρο γι’ αυτές. Το ίδιο κάνουν και στενοί συνεργάτες του, όπως είδαμε χθες από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Είναι εμφανές ότι πρωθυπουργός και μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ομως για να το κάνουν χρειάζονται μια δικαιολογία για τη χοντροκομμένη αναδίπλωση του πρωθυπουργού, η οποία και θα προκύψει εφόσον αποφασίσει τελικά να πατήσει το κουμπί για να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις του.
Η δικαιολογία αυτή, όπως γίνεται ορατό, ακούει στο όνομα «τοξικότητα» στην πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, που για να μην παρατείνεται τους επόμενους μήνες, θα αναγκαστεί –υποτίθεται– η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να χρεώσει αυτή την «τοξικότητα» στην αντιπολίτευση, ώστε να της χρεώσει και τις πρόωρες κάλπες, στις οποίες, εφόσον πάει, ο πραγματικός λόγος θα είναι βέβαια για να προλάβει τη φθορά της κυβέρνησης από έναν βαρύ χειμώνα ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.
Εξ ου και προχθές στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση», στην οποία και τα χρέωσε όλα αυτά, χωρίς να έχει κάτι να προσάψει στο δικό του κόμμα.
Και παρότι επανέλαβε ότι στο ερώτημα περί εκλογών θα απαντά «μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε και το εξής αντιφατικό: «Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Ετσι, με αυτόν τον χρησμό, πρώτη φορά αποδέχτηκε δημοσίως την ύπαρξη «λόγων» για τις πρόωρες κάλπες, ρίχνοντας νέο εύφλεκτο υλικό στα σενάρια που μιλούν για κάλπες τον Οκτώβριο ή τον Σεπτέμβριο.
Αλλά εύφλεκτο ήταν και το υλικό που έριξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ΣΚΑΪ), ο οποίος, αν και επανέλαβε την πρωθυπουργική διάψευση των εκλογών, είπε: «Από εκεί και πέρα, όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους. Διότι οι όροι με τους οποίους διεξάγεται αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι εξαιρετικά τοξικοί, δεν υπάρχει όριο στην πολιτική αντιπαράθεση δυστυχώς στην Ελλάδα και διότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μείζονα διακύβευση πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα.
Για την ελληνική οικονομία». Και όσο και αν στη συνέχεια είπε πως «η λύση δεν είναι να κάνεις εκλογές για να αποφύγεις το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Η λύση είναι να κόψεις το σενάριο περί εκλογών», η διατύπωση περί μη αντοχής του τόπου σε προεκλογική περίοδο ενός έτους φουντώνει την εκλογολογία. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπαθεί να κόψει το σενάριο περί εκλογών, αλλά διαρκώς στην πράξη το ενισχύει. Αλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε και νέο όνομα για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Αυτό του Στέλιου Πέτσα στην Ανατολική Αττική...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.