6.6.22

Τι γυρεύει τελικά ο Ερντογάν στο Αιγαίο...


Κάθε μέρα και από μία νέα προκλητική δήλωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και με ευκαιρία τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας και να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ειδικότερα αναφέρθηκε ξανά χθες στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, θέλοντας να... στείλει μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του, στο παζάρι που έχει ξεκινήσει με επίδικο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Άγκυρα είχε ήδη διαμηνήσει στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει απόφαση για το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, στις 29- 30 Ιουνίου. Και εν τω μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Έλληνα πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για "παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK". Κατηγορίες, που διπλωματικές πηγές στην Αθήνα απέρριψαν ως αναληθείς και αβάσιμες. Την ίδια στιγμή οι υπερπτήσεις τουρκικών drone συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά, έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία την Πέμπτη θα μεταβεί στην Άγκυρα, ενώ την ίδια ημέρα θα καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατόπιν πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εκ νέου σε συνέντευξη του το Σάββατο στο Reuters ότι: “H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας” και δήλωσε βέβαιος για τη στήριξη των εταίρων στην ΕΕ και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ προς τη χώρα μας.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε τις τουρκικές “εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού”.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχικά καλέσει Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρουν”, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς και τη διαμαρτυρία του Έλληνα πρωθυπουργού το Βερολίνο καταδίκασε τις τουρκικές υπερπτήσεις και προβοκάτσιες στο Αιγαίο. Ωστόσο πολλοί ακόμη στην Αθήνα υποπτεύονται ότι ορισμένοι στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ, θέλουν απλά να γλυτώσουν από τον “πονοκέφαλο” των ελληνοτουρκικών δια της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου ή δια της συνεργασίας στη μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι με το ενδεχόμενο συζήτησης για συνεκμετάλλευση χωρίς να έχει προηγουμένως λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είχε διαφωνήσει στην πρόσφατη ηχηρή παράμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ειδικότερα δηλώσει μεταξύ άλλων ότι “συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”. Και είχε διαφωνήσει με την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αντίθετα, τόνισε ότι η πραγματική στόχευση της Άγκυρας “είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της.”

Αυτό τον κίνδυνο διαπιστώνουν πλέον γενικότερα στην κυβέρνηση, εξ ου και δε χάνουν ευκαιρία να παραλληλίσουν τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας με εκείνον της Τουρκίας, διαμηνύοντας σε εταίρους και συμμάχους πως ούτε στη δεύτερη περίπτωση χωρούν ίσες αποστάσεις.

Όσο για το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Τουρκία, εκ των πραγμάτων και να το ήθελε η κυβέρνηση, η Άγκυρα έχει αυτή τη στιγμή πλέον τορπιλίσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης. Το Μαξίμου βεβαίως δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, αλλά προφανώς δεν συζητά θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: