Με υψηλούς ρυθμούς κινήθηκε η ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το... διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Χαράς ευαγγέλια. Βουτήξαμε στη λίμνη των στεναγμών και των διεθνών τρανταγμών, αλλά δεν βραχήκαμε. Όμως, στα φώτα μάθαμε σκιά να είμαστε.
Εξηγούμαι. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς την προοπτική προσλήψεων μεταξύ 40 χωρών. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε διεθνώς με τη συμμετοχή 40.353 εργοδοτών, η προοπτική προσλήψεων στη χώρα μας βρίσκεται στο -1% (πτώση κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο), με την πρώτη χώρα, το Μεξικό, στο 51%. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 36 χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε τέσσερις (Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ελλάδα και Ρουμανία).
Σχεδόν επτά στους δέκα από τους συνολικά 515 Έλληνες εργοδότες δηλώνουν πως είτε δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις (43%) είτε θα μειώσουν το προσωπικό (26%) και μόλις το 28% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Ναι, ξέρω. Η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο είναι γεγονός, ενώ το δεύτερο είναι σφυγμομέτρηση πρόθεσης, που προφανώς αντανακλά «τη συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή που προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και από τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κόστος ζωής, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση».
Κάτι έχω ακούσει για «Απλά Μαθήματα Ρητορικής» σ' αυτή τη θλιβερή αταξία των συγκεχυμένων. Στη γη των βρεγμένων, «αν αφαιρέσουμε τον φόρο στα καύσιμα, τότε είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη». Στη γη των ευλογημένων, αν αφαιρέσουμε τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς «οι Έλληνες εργοδότες παραμένουν επιφυλακτικοί», η ανάπτυξη πετάει. Υπερβολές; Μπορεί, για όσους βολεύονται με τις αναβολές και δεν αξιοποιούν τις μεταβολές...
Κατερίνα Τζωρτζινάκη
Η Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.