5.6.22

Ας εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι κ. Aμυρα...



Τρία νησιά στέλνουν το μήνυμα για ακτές προσβάσιμες σε όλους. Λειψοί, Κουφονήσια και Γαύδος λένε όχι στις οργανωμένες παραλίες, λένε όχι στις ομπρέλες και προφανώς συγκρούονται με τοπικά συμφέροντα...

Ο Γιώργος Αμυράς, αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζει «πώς το σύνθημα... “επιστροφή στη φύση” ως λύση στα περιβαλλοντικά ζητήματα [μπορεί τώρα να γίνει] “επιστροφή της φύσης” σε μια πρότερη κατάσταση [και μάλιστα] σε μια ισορροπία με τον άνθρωπο». Προαναγγέλλει ακόμα ότι «το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» και πως η κυβέρνηση προχωρά στη «χαρτογράφηση και ολοκληρωμένη οριοθέτηση για τις “1.000 Παρθένες Παραλίες”. Πρόκειται για παραλίες ανά την Ελλάδα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στις οποίες δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τεχνητές επιφάνειες και αποτελούν αναλλοίωτα κομμάτια φυσικής κληρονομιάς και ιστορίας της βιοποικιλότητας».

Να είμαστε ευτυχείς; Όχι φυσικά. Όλα αυτά είναι ωραία μόνο αν πράγματι τα δούμε στην πράξη. Γιατί αυτό που ζούμε ως τώρα είναι η ασυδοσία και οι συνεχείς παραβάσεις του νόμου, όχι μόνο από ιδιώτες, αλλά και από εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες ή δημόσιους υπαλλήλους, που κανονικά θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Το Ιούνιο του 2012, με προεδρικό διάταγμα δημοσιεύτηκαν οι χάρτες με αυτούς και καθορίστηκε το αυστηρό καθεστώς για την προστασία τους. Λίγο αργότερα ήρθε και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει ακόμη και την απλή χρήση του αιγιαλού στους υγρότοπους. Μια απλή βόλτα ή μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει πως τόσο οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος όσο και η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποτελούν κενό γράμμα τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Καλές λοιπόν οι εξαγγελίες του υφυπουργού. Καλύτερα όμως θα ήταν ως πρώτο βήμα να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με την Εταιρεία Ακινήτων και τους δημάρχους, όπως τον δήμαρχο Πάρου, και να τους επιστήσει την προσοχή πως κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι υγρότοποι του νησιού μετατρέπονται σε πάρκινγκ και παραχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση με τρόπο που δεν συνάδει με όσα το θεσμικό πλαίσιο ορίζει. Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα αιγιαλού. Ας μην παραχωρηθούν όλα σε ιδιώτες. Ας εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι.

Κώστας Μανιμανάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: