19.5.22

Αναιμικό ενεργειακό ευχολόγιο...


'Eπειτα από κυοφορία εβδομάδων και πλήθος διαρροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες δέσμη μέτρων ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Πολλές από τις προτάσεις της επαναλαμβάνουν όσα είχε ανακοινώσει και στην αρχή του έτους ως «εργαλειοθήκη» μέτρων, τα οποία μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα... κράτη-μέλη.

Για παράδειγμα, δίνει σε κάθε κυβέρνηση της Ε.Ε. την ευχέρεια να επιβάλει ανώτατα όρια στις τελικές τιμές ρεύματος και αερίου. Και φυσικά, να φορολογήσει και τον επόμενο χειμώνα τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος.

Αυτές οι δυνατότητες προσφέρονταν ήδη από τον Ιανουάριο και αξιοποιήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλά έπρεπε να φτάσει Μάιος και να εκδηλωθεί η κατακραυγή της ελληνικής κοινής γνώμης για να υιοθετήσει κάποια από αυτά, τελευταία και καταϊδρωμένη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει λίγο-πολύ τις ίδιες συστάσεις, αφήνει ελάχιστο περιθώριο για συντονισμένη δράση, μόνο στο πεδίο της κοινής προμήθειας αερίου και τα υπόλοιπα τα αφήνει στα κράτη-μέλη. Πρακτικά, αντί μιας κεντρικής παρέμβασης στο ενεργειακό καζίνο που μετέτρεψε τις αγορές αερίου και ρεύματος σε πληθωριστικό «ολοκαύτωμα» για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρεί την ενεργειακή «Βαβέλ» στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το επιχείρημα ότι η κρίση στην ενεργειακή αγορά είναι αποκλειστικά προϊόν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είναι ξεκάθαρο ψέμα. Ο πόλεμος ήταν μόνο ο πυροκροτητής στην εκρηκτική ύλη που είχε συσσωρεύσει η Ε.Ε. Πρώτα, διατηρώντας τη μακρόχρονη εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και ιδιαίτερα τα ρωσικά. Και έπειτα, οργανώνοντας όλη την αγορά ενέργειας της Ε.Ε. κατά το πιο ακραίο, νεοφιλελεύθερο και κερδοσκοπικό μοντέλο.

Θα περίμενε κανείς, καθώς όλες οι ενδείξεις μιλούν για κρίση διαρκείας που μπορεί να εκτρέψει την οικονομία της Ε.Ε. ακόμη και σε ύφεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια στρατηγική υπέρβαση και να προτείνει ένα ισχυρό και γενναία χρηματοδοτημένο πρόγραμμα κεντρικής παρέμβασης στην αγορά ενέργειας.

Ένα σχέδιο το οποίο και την ακρίβεια αντιμετωπίζει δραστικά και την απεξάρτηση από το αέριο και το πετρέλαιο επιταχύνει. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο, χρηματοδοτημένο από τα «ρετάλια» του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι απίθανο να αναχαιτίσει την ενεργειακή κρίση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: