Προεκλογικό άρωμα αναδίδει το πρόγραμμα περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκης σε περιοχές της χώρας -μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ-, σε αντιδιαστολή με τις επίμονες επισημάνσεις του ότι... οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Στο ραντάρ, μάλιστα, του Μαξίμου έχει τεθεί το εύρημα της GPO, που καταδεικνύει πως ένα ισχυρό πλέον ποσοστό ( 40,3%) θεωρεί ότι πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Εστίας, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί τον πιθανό λόγο της επίσπευσης των εκλογών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα ήθελε να δοθεί χρόνος στον πρώην πρωθυπουργό να στήσει αφανώς από το παρασκήνιο ισχυρό πολιτικό κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ.», ενώ φέρεται εξοργισμένος από τις απειλές του κ. Σαμαρά για το Αιγαίο. Επικαλείται δε κυβερνητική πηγή που αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός έδειξε να ταλαντεύεται, τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν μετά την ομιλία Σαμαρά, για το αν θα έπρεπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και της οριστικοποίησης, στο παρασκήνιο, της ελλείψεως ομοφωνίας στην Ε.Ε. για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Υπό αυτό το πρίσμα, η εσωκομματική τρικυμία συνεχίζεται.
Δένδιας: Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό
Ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε να απαντήσει στο σαμαρικό μανιφέστο (χωρίς να κατονομάσει τον πρώην πρωθυπουργό) στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό, που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην Ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Συμπλήρωσε δε πως «πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μια βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό 'πίσω στα κανόνια μας'». Πρόταξε, τέλος, την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Σε αυτό το φόντο, η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης εντείνεται. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, η Ν.Δ. λαμβάνει 30,8% -χάνοντας μία μονάδα έναντι της μέτρησης του Μαρτίου-, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% κερδίζοντας 0,6%. Ο Νίκος Δένδιας παραμένει πρώτος στη λίστα με τις θετικές γνώμες (74,5%)...
Κώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου