7.5.22

Σοβαρότης χωρίς σύνορα...


Πέρυσι τέτοιον καιρό συζητούσαμε όπως και τώρα την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (R.S.F.) για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Η Ελλάδα είχε αξιολογηθεί τότε ως 70ή μεταξύ 180 χωρών. 

Η θέση αυτή δεν ήταν καθόλου τιμητική, δεν θυμάμαι πάντως να... είχε υπάρξει «οργισμένη αντίδραση» της κυβέρνησης. Αντίδραση υπήρξε φέτος, επειδή η χώρα μας κατακρημνίστηκε στην 108η θέση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε υποχρέωσή του να πέμψει επιστολή διαμαρτυρίας στους R.S.F. 

Nα τους καταγγείλει ότι «δεν τήρησαν τις αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας», να τους κατηγορήσει ότι «διαβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας» και να αξιώσει «πλήρη απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Κάτι σαν εξώδικο. Λίγο πριν από την απειλή κατάθεσης αγωγής.

Ε λοιπόν, αν ήταν να τηρηθούν στα σοβαρά «οι αρχές της σοβαρότητας», θα έπρεπε ο κ. Οικονόμου να μην είχε αρκεστεί σε μια απλή δήλωση στις αρχές του Απρίλη, όταν δημοσιεύτηκε στο «Politico» η έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR), μιας συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου αναδεικνύονταν τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας. Θα έπρεπε να είχε στείλει και τότε το οιονεί εξώδικό του. 

Κι άλλο ένα στο ΕΣΡ, γιατί με την έκθεσή του για την Πολιτική Πολυφωνία, για το 2020, αποκάλυψε μια μαθηματική αλήθεια που μάλλον «διαβάλλει την εικόνα της Ελλάδας»: τα ιδιωτικά κανάλια χαρίζουν στη Ν.Δ. ένα σφριγηλό 61,7% προβολής, όταν στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 39,85%, στον δε ΣΥΡΙΖΑ ένα τσιγκούνικο 16,2%, το μισό του εκλογικού ποσοστού του (31,53%). Αναλόγως μειωμένη είναι η προβολή των άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Εδώ είναι το πρόβλημα, όπως ξέρει και ο κ. εκπρόσωπος. Οτι ενώ οι εφημερίδες μπορούν «να κάνουν το κεφαλιού τους», και να κριθούν από την αγορά, τα ιδιωτικά κανάλια οφείλουν να τηρούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα: να σέβονται την ισότητα, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα. 

Αν τις σέβονταν, ουδείς ξένος βαθμολογητής θα μπορούσε να βάλει τόσο κακό βαθμό σε ελληνικά ΜΜΕ. Ευτυχώς, τις σέβονται τα κρατικά κανάλια. Αλλωστε η λατρεία του κ. Μητσοτάκη για την πολυφωνία τού υπαγόρευσε να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του, τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τη Γ.Γ. Ενημέρωσης. 

Α, και την ΚΥΠ...

Παντελής Μπουκάλας

H Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: