Η εβδομάδα που πέρασε, αλλά και αυτή που ξεκινάει αποτελούν τις τελευταίες ψηφίδες σε έναν μεγάλο κύκλο για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Eναν κύκλο που ξεκίνησε στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο... Σαββατοκύριακο, με την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την ανάδειξη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Επειτα από μια περίοδο ραγδαίων μεταβολών στον εσωκομματικό χάρτη, παγιώνεται πλέον μια νέα ανθρωπογεωγραφία στη Χαρ. Τρικούπη, τόσο ως προς τον ηγετικό πυρήνα όσο και ευρύτερα.
Οι εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ανέδειξαν δύο βασικά δεδομένα. Πρώτον, όπως αναμενόταν, την κυριαρχία της πλευράς Ανδρουλάκη, καθώς οι προεδρικοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 των 300 μελών της. Το γεγονός ότι οι «γραμμές χαλάρωσαν», όπως λέγεται στην… κομματική διάλεκτο, δηλαδή το ότι κατεγράφη διασπορά ψήφων εντός του στρατοπέδου με αποτέλεσμα αρκετά στελέχη να εκλεγούν σε χαμηλότερες των αναμενομένων θέσεις, δεν αναιρεί τη συντριπτική αριθμητική τους υπεροχή.
Ως δεύτερο δεδομένο καταγράφεται το ότι αποκρυσταλλώνεται η εικόνα των εσωτερικών «μειοψηφιών». Οι πιο συμπαγείς γραμμές παπανδρεϊκών και τμήματος των γεννηματικών (που σε έναν βαθμό είχαν συνταχθεί και στις εσωκομματικές εκλογές) έφεραν στη δεύτερη θέση τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, που είχε στηρίξει τον Δεκέμβριο τον Γιώργο Παπανδρέου. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, λοιπόν, και χωρίς φυσικά να υποβαθμίζεται ο πάντοτε βαρύνων ρόλος του πρώην πρωθυπουργού στο πασοκικό σύμπαν, ο απερχόμενος γραμματέας φαίνεται ότι συσπειρώνει στο πρόσωπό του τις τάσεις αυτές, στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα σημαντικό τμήμα των εκτός ΠΑΣΟΚ στελεχών.
Περίπου 20 στελέχη της νέας Κ.Ε. εκτιμάται ότι εντάσσονται στην πλευρά Λοβέρδου και 10 σε εκείνη του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο έδαφος με την πλευρά των προεδρικών.
Πλέον, η προσοχή είναι στραμμένη στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, που αποτελεί και το κορυφαίο κομματικό όργανο. Οπως και στην περίπτωση της Κ.Ε., το νέο Π.Σ. επίσης θα είναι διευρυμένο μετρώντας 31 μέλη, έτσι ώστε, όπως λένε στη Χαρ. Τρικούπη, να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των τάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η κυριαρχία των προεδρικών και εδώ είναι δεδομένη και αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θα αποτυπωθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του οργάνου.
Μια άλλη παράμετρος της νέας ανθρωπογεωγραφίας είναι η πτώση του ηλικιακού πήχυ. Τόσο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που θα είναι ο νέος γραμματέας, όσο και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, οι δύο συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη που κινούν σε μεγάλο βαθμό τα εσωκομματικά νήματα, εντάσσονται στη γενιά των 40άρηδων, όπως άλλωστε και το σύνολο σχεδόν των στελεχών που απαρτίζουν την ομάδα του έκτου ορόφου της Χαρ. Τρικούπη.
Το στίγμα της ανανέωσης, επιπλέον, αποτυπώνεται και στο πεδίο των «επιστροφών». Μαζί με την επάνοδο του ήλιου, στο συνέδριο υπήρξαν λίγες –και προσεκτικές– κινήσεις αναθέρμανσης των διαύλων με παλαιά στελέχη. Η αίσθηση που εκπέμπεται, ωστόσο, είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτεραιότητα να καταστήσει την εν λόγω κατεύθυνση ως στρατηγική, αλλά, αντίθετα, προσβλέπει στο να πάρει εν τοις πράγμασι το τιμόνι στα χέρια της η νέα γενιά.
Οι προκλήσεις
Μετατοπίζοντας το επίκεντρο στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, η επομένη των παραπάνω βρίσκει τη Χαρ. Τρικούπη στα πρώτα μέτρα μιας προεκλογικής διαδρομής γεμάτης προσδοκίες, αλλά και δύσκολες προκλήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν άπαντες ότι όσο το σκηνικό θα πολώνεται, τόσο η πίεση στον τρίτο πόλο, δηλαδή προς τους ίδιους, θα αυξάνεται. Η εκτίμηση, άλλωστε, είναι ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να χτίσουν πάνω στον διπολισμό, ώστε τα εκλογικά διλήμματα να είναι σαφή από τον πρώτο γύρο της απλής αναλογικής.
Αυτό που διαμηνύεται από τον ηγετικό πυρήνα είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος «σε παγίδες, όπως αυτή της συζήτησης περί συνεργασιών» και είναι γεγονός ότι το συνεδριακό πρόσημο βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση. Ολες οι πλευρές, ακόμη και οι «επίφοβες», έθεσαν μεν πιο ευδιάκριτες κόκκινες γραμμές προς τα δεξιά ή τα αριστερά, ωστόσο παρεμβολές στο κεντρικό μήνυμα αυτονομίας που εξέπεμψε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υπήρξαν, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο πριν από το συνέδριο και φαίνεται να δίνει στη Χαρ. Τρικούπη χώρο και χρόνο απέναντι σε μια μόνιμη πηγή εσωστρέφειας κατά το παρελθόν.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Η στασιμότητα –ή και πτωτική τάση– που έχει καταγραφεί σε πρόσφατες μετρήσεις δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ηγεσία, καθώς στο ΠΑΣΟΚ κοιτάζουν τη «μεγάλη εικόνα», όπως λένε. Βλέπουν, δηλαδή, την παράταξη τους τελευταίους μήνες να έχει εδραιωθεί στο έδαφος πέριξ του 14%-15%, αναγιγνώσκοντάς το ως βάση εκκίνησης και όχι ως «ταβάνι», αλλά και ως ένδειξη που απορρίπτει τους αρχικούς ισχυρισμούς ότι η ανοδική τροχιά θα ήταν παροδική, στον απόηχο των εσωκομματικών εκλογών.
Το μεγάλο στοίχημα, πάντως, που βρίσκεται στο επίκεντρο και της κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι η Αττική, που όπως εκτιμάται θα καθορίσει και το αν η διαφαινόμενη άνοδος θα μπορέσει να μετατραπεί στο προσδοκώμενο άλμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το λεκανοπέδιο θα βρεθεί στον πυρήνα των δράσεων της Χαρ. Τρικούπη τις προσεχείς εβδομάδες, με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια...
Μάριος Δανηλόπουλος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου