Κάποιοι σχεδιάζουν "Πρέσπες του Αιγαίου"...
Την ευθεία διαφωνία του με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άφησε σαφείς και βαριές υπόνοιες για την εξωτερική πολιτική.
Υποστήριξε... ειδικότερα ότι το "λόμπι του κατευνασμού" στα εθνικά θέματα έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα και πως κάποιοι σχεδιάζουν "Πρέσπες του Αιγαίου", δηλαδή η Ελλάδα να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην Τουρκία.
Ενώ αμφισβήτησε κατά πόσον είναι ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε βάθος τα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξαρχής δήλωσε ότι δεν είναι με την πολιτική ορθότητα αλλά με την πολιτική αλήθεια, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια της παρέμβασης του.
"Δεν έχει νόημα να χαϊδέψω αυτιά. Δε θα ήμουν χρήσιμος στη χώρα στην κυβέρνηση στην παράταξη την οποία υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια", είπε μάλιστα ο κ. Σαμαράς.
Σχολίασε πως "εξάλλου τα θετικά φαίνονται και αναγνωρίζονται και για αυτό η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και αντίθετα από ό,τι κάνει η αριστερά αρκετά από τα δικά μας λάθη αντιμετωπίζονται όπως έγινε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού".
Ο κ. Σαμαράς πάντως αναφερόμενος στο νέο πακέτο στήριξης για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι τα εν λόγω λάθη "καλώς σήμερα διορθώθηκαν, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρξει μόνιμη λύση και ελληνική και ευρωπαϊκή" και ζήτησε να υπάρξει για παράδειγμα αλλαγή στην τιμολόγηση του ρεύματος και στη φορολογία.
"Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση, γιατί δεν είναι μόνο οι τιμές ενέργειας είναι και οι πρώτες ύλες και τα λιπάσματα", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, αμφισβητώντας έτσι την επάρκεια των νέων μέτρων.
Αιχμές άφησε και για την πολιτική της άμεσης απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2024, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και για καθυστέρηση στην ανακοίνωση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.
"Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ως τη σωτήρια λύση και για την Ευρώπη. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα: πρώτον, θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεύτερον, θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες, για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Επικαλέστηκε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας "προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά - συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου - έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πλήρη.
Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ "ακουμπά" την Κυπριακή." Και πρόσθεσε:
"Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο! Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε... "μοναχοφάηδες" όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης - και της Δύσης ολόκληρης."
Δήλωσε μάλιστα με νόημα "βέβαιος, ότι ο πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά."
Τη δήλωση περί μοναχοφάηδων είχε κάνει βεβαίως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, όμως οι αιχμές Σαμαρά αφορούσαν και στελέχη του Μαξίμου που φέρονται να υιοθετούν αντίστοιχες απόψεις.
Υπενθύμισε εξάλλου ότι κατά την άποψη του "υπάρχει το γνωστό "λόμπι του Κατευνασμού" στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί και οι θεωρητικοί της εύκολης «τακτοποίησης» των εθνικών μας θεμάτων. Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης, και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε … "το άρμα της Γερμανίας"!"
Προσωπικά "καρφιά" κατά Μητσοτάκη για το διάλογο με Τουρκία
Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και άφησε αιχμές για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει διάλογο. "Δεν διαφωνούσα "να συζητάμε γενικά" με την Τουρκία... Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν. Κι ο Ερντογάν κατάφερε έτσι τελικά να αποφύγει τις κυρώσεις! Όπως ακριβώς επεδίωκε η κ. Μέρκελ", είπε, υποστηρίζοντας ότι ο "διάλογος" ενθαρρύνει - και "νομιμοποιεί" στα μάτια τρίτων - την κλιμάκωση των προκλήσεων.
Άφησε μάλιστα ευθείες αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη για την τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί μορατόριουμ, το οποίο η Άγκυρα παραβίασε ήδη.
"Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε "ύφεση" στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Δεν είχαμε "ημέρωμα του θηρίου". Δεν είχαμε "ήρεμα καλοκαίρια". Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα", είπε ο κ. Σαμαράς.
"Κάρφωσε" όμως τον πρωθυπουργό και για τη δήλωση πως «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις».
"Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την "απειλή" αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε", σχολίασε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε το "λόμπυ του κατευνασμού" , που όπως είπε "μας ζητάει,να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι "ισχυρή". Όπως μας ζητούσε προηγουμένως να υποχωρήσουμε και απέναντι στα Σκόπια, επειδή είναι "αδύναμα". Έτσι κι αλλιώς, έχουν βρει το φάρμακο "για πάσαν νόσο": Κατευνασμό πάση θυσία!"
Άφησε όμως να διαφανεί και η διαφωνία του με την πλήρη ρήξη με τη Ρωσία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός ευρύτερου συνασπισμού με την Κίνα και την Ινδία απέναντι στη Δύση, προσθέτοντας: "Καταδικάσαμε, λοιπόν, τη ρωσική εισβολή και υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία. Αλλά να ξέρουμε ότι, μετά τον πόλεμο, έρχεται η ειρήνη. Και πρέπει να έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την "επόμενη μέρα"."
"Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει"
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε και στην παλιότερη δήλωση του ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει "Ποτάμι".
"Να ανοιχθούμε σε όλους ναι - αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι - αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας", είπε και πρόσθεσε: "Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει!"
Διαφώνησε έτσι ευθέως με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο Βήμα της Κυριακής ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το ρόλο πασοκογενών στελεχών στο Μαξίμου.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε μάλιστα ότι όπου στην Ευρώπη μεταλλάχθηκαν παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν δραματικά. Αναφέρθηκε στην Ισπανία, στη Γερμανία και κυρίως στη Γαλλία, όπου η υποψήφια των Γκωλικών πήρε 4,5%.
Υποστήριξε δε ότι ο "κεντρώος" Μακρόν, πολιτικά έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά, όπως αι ολόκληρη η γαλλική κοινωνία. "Οι θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα, από την ασφάλεια έως το μεταναστευτικό, θα προκαλούσαν... εγκεφαλικά σε κάποιους μοντέρνους ιεροκήρυκες της "Πολιτικής ορθότητας" στην Ελλάδα", σχολίασε μάλιστα ο κ. Σαμαράς.
"Ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι «ψαχνόμαστε». Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα", κατέληξε.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα δήλωσε ότι τον εγκαρδιώνει ότι "εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου."
Κλείνοντας ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι "κάποια κέντρα σχεδιάζουν - και δεν το κρύβουν - να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική "συνθηκολόγηση" με την Τουρκία. Να "μοιράσουμε" - δηλαδή να εκχωρήσουμε - τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο...Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό. Τις "Πρέσπες του Αιγαίου". Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει. Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου