Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και θα μιλήσει στο Κογκρέσο, θέτοντας και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα διπλωματικά παιχνίδια σε διπλό ταμπλό με ΝΑΤΟ και Ρωσία.
Παρά τη... στάση αυτή της Άγκυρας πάντως ή ακριβώς εξαιτίας αυτής της στάσης, η Ουάσινγκτον φαίνεται να αλλάζει ξανά προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, μη κρύβοντας την αγωνία της η γειτονική μας χώρα να παραμείνει στο στρατόπεδο της Δύσης, έστω και κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα.
Στο πλαίσιο αυτό το State Department εδώ και ενάμιση μήνα θέλει να προχωρήσει σε πώληση νέων F16 στην Τουρκία, αφού οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποχωρήσουν για τα F35, τα οποία ως γνωστόν είχαν “παγώσει” ως αντίποινα για την προμήθεια των ρώσικων S400 από την Άγκυρα.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal για το θέμα ήρθε σε μία διόλου τυχαία για την αμερικανική πλευρά, αλλά παντελώς ατυχή για την ελληνική κυβέρνηση συγκυρία, λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού. Και παρότι επίσημο αίτημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και βεβαίως ακόμη και να υπάρξει, θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό και από το Κογκρέσο, οπωσδήποτε η ανακίνηση της συζήτησης δεν ευχαριστεί την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως σημειώνουν εξάλλου κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Μητσοτάκης- Μπάιντεν θα συναντηθούν το μεσημέρι της Δευτέρας (δηλαδή βράδυ στην Ελλάδα) στο Λευκό Οίκο και κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο γαι μία σημαντική συνάντηση σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. “Εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας – μια Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η Ελλάδα ως σταθερός εταίρος που εξαρχής στον πόλεμο στην Ουκρανία τάχθηκε καθαρά με τη Δύση, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία απείλησε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα το PKK και την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα τη “γραμμή” της Μόσχας, αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να πείσει τις ΗΠΑ ότι πρέπει να ποντάρουν στην Αθήνα περισσότερο από ό,τι στην Άγκυρα.
Το ρόλο λοιπόν της Ελλάδας θα αναδείξει ο πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές – επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει στην Ουάσιγκτον, έχοντας “στη βαλίτσα του” και την κύρωση της συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας από τη Βουλή την Πέμπτη. Μία συμφωνία, που όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας.
Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπάιντεν θα βρεθούν και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ). Συζήτηση θα γίνει άλλωστε και για τα ενεργειακά. Οι ΗΠΑ βεβαίως δεν στηρίζουν πλέον τον East Med, επικαλούμενες το κόστος, αλλά στην πραγματικότητα και γιατί ο συγκεκριμένος αγωγός “ενοχλεί” την Τουρκία: Για να προχωρήσει ο East Med θα έπρεπε είτε να λυθεί το Κυπριακό, είτε οι ΗΠΑ να επιβάλλουν στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να καταστήσει τη χώρα μας κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επιχείρημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Στόχος είναι βεβαίως το οικονομικό και γεωπολιτικό κέρδος.
Για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τα Βαλκάνια και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, αλλά ακόμη και την Ουκρανία, κρίσιμος είναι ο ρόλος του FRSU στην Αλεξανδρούπολη, στα εγκαίνια κατασκευής του οποίου μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ενεργειακό λοιπόν αναβαθμίζει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά και εμπορικά. Και η άποψη της κυβέρνησης είναι πως η αμερικανική, στρατιωτική και επενδυτική, παρουσία εκεί, αποτελεί “ασπίδα” για τη Θράκη απέναντι στην τουρκική επιβολή.
Στις επαφές του στις ΗΠΑ ο κ.Μητσοτάκης θα μιλήσει φυσικά και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές της Pfizer και της Microsoft.
ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Ο κ.Μητσοτάκης επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός, αλλά για πρώτη φορά επί προεδρίας Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020. Η συνάντηση με Μπάιντεν όμως καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.
Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, το ζεύγος Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αυτό δε συνηθίζεται και σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη αντίστοιχη δεξίωση, που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν. Εκτιμούν δε ότι είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.
Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα έχει και μία συζήτηση με τον δημοσιογράφο David Ignatius στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Το Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο την Τρίτη. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και μια εξαιρετική τιμή για τον πρωθυπουργό και για τη χώρα, που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η ομιλία του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Και φυσικά θα αποτελέσει μία ακόμη ευκαιρία για να θέσει τις ελληνικές θέσεις.
Στο Κογκρέσο ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο Κογκρέσο για να μπει φρένο όσο γίνεται στον εξοπλισμό της Τουρκίας, αλλά και ότι η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει ήδη προσλάβει μία φημισμένη ισραηλινή εταιρεία για να κάνει λόμπινγκ στο Κογκρέσο υπέρ της πώλησης F16 στην Άγκυρα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές και με πρόσωπα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η πρόταση για την διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου