Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας έφτασε τον Μάιο στο 7,9%, στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Είχε προηγηθεί... ο Απρίλιος, με τον ετήσιο πληθωρισμό να έχει πιάσει στο 7,4%, από 7% που είχε εκτιναχθεί τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ είχε διαμορφωθεί στο ήδη υψηλό 5,1% τον Φεβρουάριο.
Σε αντίδραση στην άνοδο του πληθωρισμού, το γερμανικό 10ετές ομόλογο πέρασε σήμερα τη μία ποσοστιαία μονάδα, μετά από οκτώ χρόνια.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι τιμές της ενέργειας είναι κατά 38,3% υψηλότερες από τον Μάιο του 2021 και οι τιμές των τροφίμων κατά 11,1%, ενώ σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% - πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο +8,1% (το υψηλότερο από την έναρξη των μηνιαίων στατιστικών το 1963). Σε μηνιαία βάση, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Ο πληθωρισμός του φετινού Μαΐου είναι ο υψηλότερος από τον χειμώνα του 1973-1974, όταν μια πετρελαϊκή κρίση τροφοδότησε επίσης τεράστιες αυξήσεις.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σημερινή έκθεση έρχεται μόλις 10 ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αξιωματούχοι πρόκειται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και να επιβεβαιώσουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τη διεθνή ασφαλιστική εταιρεία Allianz Trade, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
«Ο υψηλός πληθωρισμός και οι μειώσεις μετά την πανδημία, στις πωλήσεις ειδών πρώτης ανάγκης ασκούν πίεση στην κερδοφορία του λιανικού εμπορίου», δήλωσε ο Aurelien Duthoit, σύμβουλος κλάδου στην πολυεθνική εταιρεία: «Από αυτή την άποψη, οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή στο εγγύς μέλλον».
Σε νομισματικούς όρους, η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι συνολικά 250 ευρώ ανά άτομο ετησίως.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo στο Μόναχο, εννέα στους 10 λιανοπωλητές τροφίμων σχεδιάζουν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, λόγω του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, πρώτων υλών και βιομηχανικών αγαθών.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τα νοικοκυριά», προειδοποίησε ο Duthoit, προσθέτοντας ότι οι τιμές λιανικής των τροφίμων δεν αντανακλούν τις πραγματικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους 18 μήνες.
Στο μεταξύ, σε άλλη έκθεσή της σήμερα, η γερμανική στατιστική αρχή ανέφερε ότι τα έσοδα των ανθρώπων στη χώρα μειώθηκαν κατά 1,8% σε πραγματικούς όρους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το 2021, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, ο οποίος υπεραντιστάθμισε μια ονομαστική αύξηση 4%.
Σε σχόλιό του λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση του πληθωρισμού Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η καταπολέμηση του». «Ο πληθωρισμός αποτελεί τεράστιο οικονομικό κίνδυνο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην οδηγηθούμε σε οικονομική κρίση, με συνέπειες που θα ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου