Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας καταγράφονται αυτήν τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η τουριστική σαιζόν, σε ξενοδοχεία ολόκληρης της χώρας, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, μεταξύ 25-35 ετών, να δουλέψουν σε εποχιακές επιχειρήσεις.
Το γεγονός ανέφερε στο... ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι τα κενά είναι περισσότερα στους τομείς της καθαριότητας των ξενοδοχείων, στο σέρβις αλλά και στον επισιτισμό.
Τα κενά στο εργατικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν ανοίξει ακόμα πολλά ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του δεύτερου 15νθήμερου του Μαΐου δε θα υπάρχει ξενοδοχείο που προτίθεται να λειτουργήσει τη φετινή σαιζόν και θα έχει ακόμα τα «ρολά» του κατεβασμένα. Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κενά στο εργατικό προσωπικό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά των κάλυψη των κενών των εργασιακών σχέσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων τονίζει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα καταθέσουν δηλώσεις στον ΟΑΕΔ, προκειμένου μέχρι τις 31 Μαΐου να ενισχυθούν με εργατικό προσωπικό.
«Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας το έχουμε διαπιστώσει από το 2019, όμως, φέτος έχει μεγάλες διαστάσεις. Είναι εντονότερο στους τομείς της καθαριότητας, του σέρβις και του επισιτισμού των ξενοδοχείων. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στην εξυπηρέτηση των αεροδρομίων αλλά και τα τουριστικά γραφεία», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος.
Γιατί οι εργαζόμενοι έστρεψαν την πλάτη στον τουρισμό
Κατά τον πρόεδρο των ξενοδόχων της χώρας, σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα γιγάντωσε η πανδημία του κορονοϊού, αφού ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι στη δημιουργία πολλών κενών στις εποχιακές θέσεις εργασίας στο χώρο του τουρισμού συνέβαλαν ακόμα η μείωση των ποσοστών ανεργίας, το γεγονός ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί αλλά και το ότι κάποιοι εργαζόμενοι στράφηκαν στο χώρο της βραχυχρόνια μίσθωσης. Όπως λέει ο κ. Τάσιος, επειδή στο συγκεκριμένο χώρο η κατάσταση είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη, κάποιοι εργάζονται «μαύρα» σε αυτόν, παίρνοντας ταυτόχρονα και ταμείο ανεργίας.
«Είμαστε ο κλάδος που από το 2018 έχουμε ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022 θα εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας. Άρα κανένας δεν μπορεί να μας πει ότι δεν πληρώνουμε. Γίνονται έλεγχοι και οι ξενοδόχοι θέλουμε τους ελέγχους. Είμαστε οι τελευταίοι, για τους οποίους πρέπει κάποιοι να κουνάνε το δάχτυλο, σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου