Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων να αισθάνεται την απειλή της φτωχοποίησης. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως ακόμα περισσότερο και από την περίοδο των Μνημονίων.
Παρά το... γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε, κάτω από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, να ανακοινώσει τη… γενναία αύξηση 7,5% στον κατώτατο μισθό μετά από μια τριετία, τα 31 ευρώ καθαρά που θα βάζουν από τον Μάιο και κάθε μήνα οι εργαζόμενοι στην τσέπη τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, καθώς:
1. Η αύξηση των 50 ευρώ μεικτά που ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 713 (613 ευρώ καθαρά) είναι ανεπαρκής. Τα 31 ευρώ τον μήνα υπολογιζόμενα σε 14 μισθούς τον χρόνο μπορούν να καλύψουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε έναν λογαριασμό της ενέργειας.
Χώρια οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 9% τον Μάρτιο, γεγονός που οδηγεί σε νέες μεγάλες απώλειες την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που έχουν χάσει ήδη το 15% με 20%.
Οι απώλειες των νέων εργαζομένων
2. Ακόμα και αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ευνοήσει μόνο τους παλαιούς εργαζόμενους, με προϋπηρεσία μέχρι εννέα χρόνια, που θα λάβουν επιπλέον αύξηση 10% για κάθε τριετία. Αυτό το αυτονόητο δικαίωμα θα συνεχίσουν να το στερούνται οι νέοι εργαζόμενοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Κι αυτό θα συμβαίνει όσο δεν αλλάζει η μνημονιακή πρόβλεψη ότι οι τριετίες θα χορηγούνται (μετά το 2012) όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Οπως φαίνεται και από τον πίνακα (της ΕΝΥΠΕΚ) που αναδημοσιεύει η ΑΥΓΗ, οι νέοι εργαζόμενοι (από 14.2.2012 και μετά) θα λάβουν μόνο τα 31 ευρώ τον μήνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν από 1 έως 4 μισθούς τον χρόνο. Ο εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα χάσουν 71 ευρώ (μεικτά) τον μήνα αν έχουν μία τριετία, 142 ευρώ αν έχουν δύο τριετίες και 213 ευρώ τον μήνα όσοι έχουν ήδη τρεις τριετίες.
3. Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% η χώρα μας ανέβηκε δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή μισθολογική κατάταξη, στις μεικτές αποδοχές που υπολογίζονται σε 14 μισθούς, ξεπερνώντας τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Αν όμως ο υπολογισμός γίνει στα «καθαρά», δηλαδή σε αυτά που βάζει ο εργαζόμενος στην τσέπη του, είμαστε και πάλι πίσω.
Συγκεκριμένα, ο νέος κατώτατος μισθός εάν υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση, με ενσωματωμένα τα δώρα και τα επιδόματα άδειας, ώστε να είναι συγκρίσιμος με τους μισθούς στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ανέρχεται σε 831,8 ευρώ και είναι υψηλότερος από τους κατώτατους μισθούς σε Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και Μάλτα (792,26 ευρώ). Ωστόσο, εφόσον η σύγκριση γίνει με βάση τον ονομαστικό μισθό, το καθαρό δηλαδή ποσό που καταλήγει κάθε μήνα στο χέρι του εργαζόμενου, τότε η χώρα μας πέφτει ξανά κάτω από τις συγκεκριμένες χώρες.
Το ποσό στη χώρα μας περιορίζεται σε 660 ευρώ καθαρά (613 ευρώ εάν δεν ενσωματωθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας), με την Ελλάδα να πέφτει και πάλι κάτω από την Πορτογαλία (805 ευρώ), αλλά και την Μάλτα (687 ευρώ).
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου