12.5.22

Αστειότητες...


Η "σύγκρουση" Δημάρχου Αθηναίων και υπουργού Τάκη (Θεοδωρικάκου) θα μπορούσε να είναι αστεία. Αλλά δεν είναι. Ο μεν δήμαρχος, μετά από 3 χρόνια στο θώκο διαπιστώνει ότι υπάρχει ανομία στο κέντρο της πόλης και καλεί τον απρόθυμο υπουργό να δώσει λύση. Ο... οποίος ασχολείται με γατάκια, αλλά είναι και γάτος να ξέρει ότι "δεν μπλέκεις". 
Πρώτον δεν υπάρχει ανομία στην Αθήνα. Υπάρχει ένα αυτορυθμιζόμενο χάος, όπου πολλοί κάνουν ότι θέλουν (ανάμεσα τους κάθε είδους παρανομία, από πολεοδομική, υγειονομική, όχλησης, παρκαρίσματος κλπ, μέχρι πιο βαριά, όπως ναρκωτικά, προστασία, νταβατζιλίκι) και συνεχίζουν σε μια ιδιότυπη ανοχή-υπομονή του Ιώβ των πολιτών. Που έχουν έτσι μάθει να ζουν. 
Τα κατά καιρούς παιδικά ξεσπάσματα των δημάρχων είναι βέβαια για το θεαθήναι που στην συγκεκριμένη περίπτωση σχεδόν κυριολεκτεί ως λέξη: "για τα μάτια των Αθηναίων-μικρών θεών της υπομονής". Και όλοι οραματίζονται επιχειρήσεις "σκούπα" και "αρετής" και μαντρώματος, σχεδόν στα όρια της ονείρωξης. Οτι δηλαδή μια μεγαλειώδης εμφάνιση αστυνομίας θα δώσει την "τελική λύση". 
Τις ίδιες ανοησίες έλεγε και ο Σαμαράς "να πάρουμε πίσω την πόλη μας", τις ίδιες συνεχίζουν και τώρα οι επίγονοι-διάδοχοι. Η ελληνική αριστερά δεν ασχολείται καν με το θέμα γιατί "δεν είναι καιρός τώρα να δημιουργούμε εντάσεις με την κοινωνία". 
Το πρόβλημα; Πως η παρανομία στο κέντρο, και στις γειτονιές δεν θίγεται ούτε με "σκούπες", ούτε με "καταδρομικές", ούτε με τάγματα εφόδου. Αλλά με συστηματική ήπια αστυνόμευση, με διαρκή παρουσία μικτών κλιμακίων όλων των υπηρεσιών (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικό) που θα ελέγχει συνεχώς την καθημερινότητα, με κλιμάκωση ποινών, συστάσεις, οδηγίες, απλοποίηση ρυθμίσεων και κανόνων. 
Και το κυριότερο; Αυτή η εποπτεία οφείλει να παρέχει σταδιακά και επιλύσεις. Π.χ. δεν μπορείς να μιλάς για πρόβλημα παράνομης στάθμευσης στο κέντρο, όταν πολλά σημεία του είναι απροσπέλαστα ακόμη από μέσα μαζικής μεταφοράς, από ανθρώπους ηλικιωμένους, από ανθρώπους με κινητικά, από ανθρώπους που θέλουν να φορτώσουν ένα εμπόρευμα. Που άρα υποχρεώνονται να πάρουν το αυτοκίνητο τους και να καβαλήσουν όπου βρουν. Δεν μπορείς να μιλάς για εκφόρτωση μέρα μεσημέρι, όταν δεν έχεις θεσπίσει κάποιες λογικές ώρες εκφόρτωσης. Δεν μπορείς να μιλάς για καθαριότητα, όταν τα συνεργεία καθαρισμού δεν εμφανίζονται. 
Δεν μπορείς να μιλάς για πρόβλημα ναρκωτικών, όταν οι γνωστές πιάτσες λειτουργούν χωρίς έλεγχο και με τις γνωστές φάτσες μικροδιακινητών (που ανανεώνονται κάθε 15ετια περίπου γιατι οι περισσότεροι ψοφάνε σαν τα σκυλιά από χρήση και οι ίδιοι) να "κόβουν" κίνηση. 
Ποιος θα κάνει συστηματική αστυνόμευση; Ποιος έχει την αντοχή να οργανώσει ένα τέτοιο σύστημα που θα λειτουργήσει αδιατάρακτα; Που θα αντέξει τις πιέσεις των καταστηματαρχών που λένε "αστε μας να βγάλουμε κανά φράγκο με μερικά παραπάνω τραπεζοκαθίσματα"; Που θα αντέξει τα χιλιάδες μικροσυμφέροντα του κέντρου; Που θα επιμείνει και θα συζητήσεις και θα πείσει; Έλα ντε. Οι μεν δήμαρχοι θέλουν στην 2ετια, άντε τριετία να κάνουν κάτι εντυπωσιακό (από κάγκελα παντού, παράνομα συντριβάνια και εντυπωσιακές αναπλάσεις ενός δρόμου), οι δε υπουργοί, σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, και πέρα από γατάκια φυλάνε να μην καεί η γούνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: