10.5.22

«Διεθνής Διαφάνεια» προς Μητσοτάκη...


«Αφήνετε απροστάτευτους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»...

Σταματημό δεν έχουν οι διαμαρτυρίες μεγάλων διεθνών οργανισμών προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς και ελευθερίας του Τύπου. Σειρά πήρε η "Διεθνής Διαφάνεια" που με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, αναφέρει «είμαστε σε συναγερμό» και ζητάει την άμεση ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την... προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 10 Μαρτίου, 2022, οι έντονες διαμαρτυρίες των Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Θάνου Πλεύρη και Βασίλη Κικίλια, είχαν αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και να μην ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937, σχετικά με την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρεται δηλαδή σε πρόσωπα που στη χώρα μας, χαρακτηρίστηκαν από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ως «κουκουλοφόροι».

Χθες, η «Διεθνής Διαφάνεια», με επιστολή - κόλαφο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Τσιάρα, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη άρνηση και καθυστέρηση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την Οδηγία για την προστασία μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος.

«Ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να ενσωματώνουν την Οδηγία, η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνησή σας εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις, και δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα διαφάνειας και περιεκτικότητας, μέσω του διαμοιρασμού πληροφοριών με την κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε συναγερμό, διότι, παρά την παρουσίαση, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, του σχεδίου νόμου ενσωμάτωσης της Οδηγίας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προ δύο περίπου μηνών, η νομοθετική διαδικασία έχει έκτοτε μείνει στάσιμη», υπογραμμίζει η Διεθνής Διαφάνεια.

«Σας καλούμε επειγόντως να εντείνετε τις προσπάθειές σας για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των whistleblower και να αδράξετε την ευκαιρία να υπερβείτε τα ελάχιστα πρότυπα της οδηγίας και να υιοθετήσετε διεξοδική και πλήρη εθνική νομοθεσία, η οποία να ανταποκρίνεται στις βέλτιστες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα», τονίζεται επίσης στην επιστολή...

2020mag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: