Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουκρανία με τους συμμάχους της, με όλο και περισσότερα μέτωπα να ανοίγουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ώρα που στο πεδίο των μαχών παρατηρείται στασιμότητα, παρά το αιματοκύλισμα.
Αναμφίβολα, η επόμενη μεγάλη εστία έντασης είναι το διαφαινόμενο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ήδη φέρει οργισμένες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από τη Μόσχα, ωστόσο η κατάσταση και εντός της Συμμαχίας περιπλέκεται από τις σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι και επιθυμεί και μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του δεν είναι θετική σε ένα ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ στον Βορρά. Έσπευσε, μάλιστα, να κατηγορήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι είναι χώρες «που φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις» εξηγώντας πως «το PKK και το DHKPC είναι στη Σουηδία» και «σε μερικές χώρες είναι και μέλη των κοινοβουλίων».
Παζάρια και εξηγήσεις
Ενώ οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξής τους, το ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη απόφαση από τα κράτη-μέλη, συνεπώς οι δηλώσεις Ερντογάν άναψαν φωτιές.
Αναμενόμενο ήταν οι δύο χώρες να τρέξουν για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν επαφές στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άν Λίντε, και ο Φινλανδός ομόλογός της, Πέκα Χααβίστο, στο Ελσίνκι, κατέστησαν σαφές ότι θα μιλήσουν με την Άγκυρα. Είπαν ότι «θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν της συζήτηση» με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα στην επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου έχουν προσκληθεί να μετάσχουν.
Αντίδραση, πάντως, ήρθε και από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητά... διευκρινίσεις από την τουρκική κυβέρνηση για τις δηλώσεις αυτές.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή της προσπαθεί να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο.
Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.
Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 30 χωρών-μελών. Αν και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να βρει συμμάχους ώστε να θέσει βέτο, εάν ακόμα μια-δυο χώρες εκφράσουν «αμφιβολίες» για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών μπορεί να καθυστερήσουν οι διαδικασίες.
Αυξάνει την ενεργειακή πίεση η Μόσχα
Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα, η Μόσχα αυξάνει την ενεργειακή πίεση προς το Ελσίνκι, αναστέλλοντας από αύριο τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προμηθεύτριας εταιρείας RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO, μια σειρά από έλλειψη πληρωμών την οδηγεί σε αυτή την απόφαση.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος, για να προσθέσει «πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν».
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», απάντησε σχετικά ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.
Για τη Μόσχα, άλλωστε, η επέκταση του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορά της αποτελεί «κόκκινο πανί» και το Κρεμλίνο έχει φροντίσει να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η αντίδρασή του θα είναι άμεση και συμμετρική.
Ετοιμάζει βαλίτσες για Νταβός, «καρφώνει» Μακρόν
Σε επίπεδο πολεμικών επιχειρήσεων η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει στασιμότητα, με τις ρωσικές δυνάμεις να επικεντρώνονται σε περιοχές του Ντονμπάς και στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, χωρίς, όμως, να σημειώσουν ιδιαίτερη πρόοδο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια νέα, μακρά φάση του πολέμου και θα επιχειρήσει να οπλίσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να διαδώσουν το σενάριο που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν άρρωστο με καρκίνο και πως υπάρχουν ήδη κινήσεις για πραξικόπημα στη Ρωσία και απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, λίγο προτού μεταβεί στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.
«Είμαι έτοιμος, αλλά θα μιλήσω μόνο με εκείνον, όχι με διαμεσολαβητές και στο πλαίσιο του διαλόγου και όχι με τελεσίγραφα» είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη δημόσια δήλωσή του περί διαπραγματεύσεων εδώ και εβδομάδες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος φρόντισε να ταράξει τα νερά και εντός Γαλλίας και Ε.Ε., με τις δηλώσεις του σε ιταλικά μέσα, πως ο Εμανουέλ Μακρόν του πρότεινε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη. Το Ελιζέ, ωστόσο, διέψευσε τα σενάρια αυτά.
Τα είπαν για πρώτη φορά και... δεν συμφώνησαν
Σήμερα είχαμε και ενεργοποίηση του «κόκκινου τηλεφώνου», καθώς οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας είχαν την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
Ο Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε εκεχειρία στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι «η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι».
Στην άλλη πλευρά της... γραμμής, η Μόσχα υπερθεματίζει το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα και επισημαίνει ότι «συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου