...σε ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα...
Η ερώτηση που δέχθηκε κατά τη συζήτηση με το δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown Univercity στις ΗΠΑ σχετικά με τον “καταποντισμό” της Ελλάδας στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, φαίνεται πως αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να... σημειώσει ότι πρόκειται για “ένα δείκτη από μία γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση” και πρόσθεσε:
“Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ο,τιδήποτε”.
Ο κ .Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προωθήθηκε για να περιοριστούν τα fake news κατά την πανδημία, παραδεχόμενος ότι δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς στα social media μπορούν να εξαπλωθούν ψευδείς ειδήσεις χωρίς έλεγχο.
“Πέρα από αυτό η Ελλάδα είναι μία πολύ "ζωντανή" δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τη θέση του. Ως μετριοπαθής πολιτικός παίρνω την κριτική πολύ σοβαρά και ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κριτική”, κατέληξε.
Το επίμαχο απόσπασμα από το 18:30 και έπειτα
Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) πρόσφατα δημοσίευσαν το World Press Freedom Index του 2022. Δηλαδή το δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Η Ελλάδα σε αυτή την έκθεση έχει πέσει στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα η χώρα μας έχει πέσει 38 θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες.
Η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται 'προβληματική' στο πολιτικό (60.50), το νομικό (69.54) και το πολιτισμικό πλαίσιο (65.36), 'πολύ σοβαρή' στο οικονομικό πλαίσιο (38.13) και 'δύσκολη' (44.10) στην ασφάλεια. Αναφορά γινόταν και στη δολοφονία Καραιβάζ, αλλά και στην κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στο νόμο για τα fake news επί κορονοϊού.
Το σύνολο βαθμών που συγκέντρωση η Ελλάδα είναι 55.52. Η πρώτη χώρα ήταν η Νορβηγία, που είχε 92.65 και η τελευταία η Βόρεια Κορέα με 13.92.
Εξαρχής η κυβέρνηση είχε αμφισβητήσει την έκθεση της γαλλικής ΜΚΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει πως: “Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία, διαπίστωσα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και είναι ακόμη ανοιχτές υποθέσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά, θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης, θέματα συνεπειών της πανδημίας στην ελευθερία του Τύπου.”
Ο κ. Οικονόμου μάλιστα στη συνέχεια είχε στείλει επιστολή στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αμφισβητώντας τη μεθοδολογία της έκθεσης.
“Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. “Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα” υπό τον τίτλο “Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022” ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας”, ανέφερε η επιστολή.
Η ΜΚΟ απάντησε μέσω της ιστοσελίδας της καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα, αντί να “επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης”.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατηγόρησαν επίσης εκ νέου την κυβέρνηση ότι “επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις αναφορές από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου