4.5.22

Ενεργειακή ακρίβεια: Αναζητούν σωσίβιο από τη λαϊκή οργή...


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και μαζί σε αυτά κρατά και ολόκληρη την κοινωνία, που όλο ακούει για παρεμβάσεις στις τιμές ενέργειας κι όλο δεν τις βλέπει.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιδίδεται σε... αλλεπάλληλες διαρροές για το τι θα περιλαμβάνει τελικά αυτό το περιβόητο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των, σε πολλές περιπτώσεις, εξωφρενικών λογαριασμών ρεύματος. 

Τα σενάρια που διαρρέουν διάφορα, τόσο ως προς το ύψος της επιδότησης όσο και ως προς τον χρόνο ανακοίνωσής της.


Το σίγουρο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει φροντίσει να φρενάρει τις προσδοκίες, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Έτσι, απ' τη μια κυκλοφορούν διαρροές για επιδότηση ύψους 55-60 ευρώ τον Μάιο και απ' την άλλη διαψεύδονται, ενώ ως γενικό στόχο παρουσιάζουν να ρίξουν τους λογαριασμούς του ρεύματος κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κάτι τέτοιο βέβαια θα απαιτούσε πολύ περισσότερα χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει να τα ξοδέψει, ενώ ακόμα αναμένονται οι έλεγχοι για τα υπερκέρδη παρόχων, που κατά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη θα φορολογηθούν.

Διαφορετικά σενάρια κυκλοφορούν και για το πότε θα ανακοινωθούν επιτέλους αυτά τα μέτρα. Κάποιοι θέλουν τις ανακοινώσεις να γίνονται πριν απ' το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ άλλοι το βλέπουν πιθανότερο να γίνεται την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα πριν απ' το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στα μέσα Μαΐου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του στη «Real News» πριν από λίγες ημέρες έλεγε πως ακόμα και αν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Μαΐου δεν ληφθούν αποφάσεις, ο ίδιος θα ανακοινώσει τις προτάσεις του μέσα στον Μάιο ώστε να εφαρμοστούν τον Ιούνιο. Τώρα φαίνεται πως αναζητούν νωρίτερα σωσίβιο απ' τη λαϊκή οργή που έχει προκαλέσει το τσουνάμι ακρίβειας στην ενέργεια, τα καύσιμα και βασικά είδη διατροφής με τον πληθωρισμό να καλπάζει πια με 9%.

Η πίεση προς το Μαξίμου να αναλάβει άμεσα δράση για να ανακουφίσει σε ένα βαθμό τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεγαλώνει μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Απ' τη μία άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες μαζικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ρεύματος, απ' την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της με μια τροπολογία σχετικά με την αμαρτωλή ρήτρα αναπροσαρμογής και επιπλέον ήρθε και η κυνική παραδοχή του βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου πως οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΔΕΗ να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το θέμα φέρνει στις Βρυξέλλες η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μετά από πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη βίαιη, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ, η πρώτη από συνολικά είκοσι αγωγές που θα ασκηθούν εναντίον όλων των παρόχων ενέργειας από το ΊΝΚΑ εκ μέρους τουλάχιστον 1500 καταναλωτών που έχουν δώσει σχετική εξουσιοδότηση.

Την ίδια μέρα θα εκδικαστεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε σήμερα μαζί με την αγωγή. Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα ζητείται να απαγορευτεί η καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει τα ποσά της ρήτρας, να απαγορευτεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης, να διαταχθεί η άμεση επανασύνδεση όλων των παροχών ρεύματος που κόπηκαν, εφόσον έχει πληρωθεί το πλην ρήτρας μέρος του λογαριασμού, και να μην τιμολογείται και χρεώνεται στο εξής στους ενάγοντες καταναλωτές η ρήτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημερομηνία, την 1η Ιουνίου, ορίστηκε να εκδικαστεί και η συλλογική αγωγή που κατέθεσε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ για το ίδιο θέμα. Προς το παρόν οι δύο αγωγές έχουν περιληφθεί σε διαφορετικά πινάκια, ωστόσο δεν αποκλείεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο να αποφασίσει συνεκδίκαση των αγωγών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: