5.5.22

Έγκριση-εξπρές από το ΕΣΡ...


Μόλις έναν μήνα χρειάστηκε το ΕΣΡ για να εγκρίνει την είσοδο ενός μεγάλου πολυεθνικού ομίλου, του MBC Group, στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις υποθέσεις μεταβιβάσεων που εκκρεμούν και τη διαρκή ενασχόληση με πρόστιμα του παρελθόντος, η Αρχή ενέκρινε στις 12 Απριλίου την είσοδο του... πολυεθνικού ομίλου ΜΜΕ στον ΑΝΤ1, έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 4 Μαρτίου του 2022.

Επί της ουσίας, ο Όμιλος MBC Group, μέσω της θυγατρικής MBC Initiatives (BVI) Limited, απέκτησε το 30% των μετοχών του ΑΝΤ1 και του Μακεδονία TV, με την καταβολή μετρητών ύψους 225 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι μεταβιβάσεις των μετοχών που έγιναν εντός Ομίλου ΑΝΤ1, πριν από την ΑΜΚ της ΑΝΤΕΝΝΑ Greece BV, δεν ελέγχονται είτε διότι γίνονται μέσω εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, που υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου 5 παρ. 4 του ν. 4339/2015, είτε διότι οι εταιρείες αυτές δεν κατέχουν άμεσα μετοχές των τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη πως πριν από την ΑΜΚ  έγινε μεταβίβαση μετοχών με τίμημα 1 ευρώ.

Στην περίπτωση δε του Μακεδονία TV σημειώνεται πως «είναι τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, αλλά δεν έχει αδειοδοτηθεί», αλλά αυτό δεν συνιστά ζήτημα για το ΕΣΡ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: