13.5.22

Εκεί "ποντάρει" η κυβέρνηση...


Υπό τη σκιά του δημοσιεύματος της Wall Street Journal περί αιτήματος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο για πώληση νέων F16 στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή... συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επικαλείται βεβαίως ότι επισήμως υπάρχει μόνο ένα διαδικαστικό αίτημα σε επίπεδο State Department για αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας των αεροσκαφών F16, που διαθέτει ήδη η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υποβάθμισε το θέμα, σημειώνοντας ότι ήδη η Ελλάδα διαθέτει F16 πιο εξελιγμένης μορφής από τα τουρκικά. Kαι πέταξε το μπαλάκι πίσω στον Αλέξη Τσίπρα: Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε ειδικότερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ως πρωθυπουργός το 2017 δεν είχε θέσει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτημα για τα 100 F35, που είχε συμφωνηθεί τότε να προμηθευτεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα βεβαίως δεν πήρε και δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τα F35, τουλάχιστον όχι αν δεν “ξεφορτωθεί” τους S400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Το σκεπτικό επομένως του πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι ότι τα F35 θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ενώ εφόσον οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν κάτι και στην Τουρκία, τα F16 δεν επηρεάζουν τόσο την ισορροπία δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του προηγουμένως είχε κινηθεί σε ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις, δηλώνοντας ότι: “Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα. Γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας”.

Προφανώς και η κυβέρνηση θα προτιμούσε φυσικά οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας να παρέμεναν παγωμένες. Το State Department όμως έχει εδώ και καιρό επαναπροσδιορίσει ως προτεραιότητα τις σχέσεις με την Άγκυρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της Ρωσίας. Αλλά το ζήτημα των F35 παραμένει παγωμένο, προς ανακούφιση της Αθήνας.

Αλλά και για τα F16 η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας και αυτή δεν είναι άλλη από το Κογκρέσο, καθώς στις ΗΠΑ δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει μόνη της για πώληση οπλικών συστημάτων. Αυτό επισήμανε εξάλλου και ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή. ”Οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξοπλισμών ανήκουν στο Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί την πώληση νέων συστημάτων στην Τουρκία, γιατί ακριβώς δε θεωρεί την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Οπωσδήποτε η συγκυρία του περίφημου δημοσιεύματος λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν δεν είναι και η πιο ευχάριστη για την κυβέρνηση. Και προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο ενός διπλωματικού παιχνιδιού στο τρίγωνο Ουάσινγκτον- Άγκυρα- Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός πάντως υποστήριξε ότι με τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, η Ελλάδα καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή και ο ρόλος της αναβαθμίζεται, όχι μόνο γεωστρατηγικά και ενεργειακά. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ως προς τούτο στη δημουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία καθίσταται “υπερπολύτιμη πόλη” για το ΝΑΤΟ και με την κατασκευή του FRSU ενεργειακός κόμβος για όλα τα Βαλκάνια με κρίσιμο ρόλο στην απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο. Και η κυβέρνηση προφανώς θεωρεί ότι η αμερικανική παρουσία διασφαλίζει τη Θράκη από επίθεση εξ ανατολών.

Η φράση του κ.Μητσοτάκη “είμαστε δεδομένοι φίλοι, για να έχουμε δεδομένη στήριξη” είναι ενδεικτική της πολιτικής του “αξιόπιστου συμμάχου”, η οποία κατά την κυβέρνηση διασφαλίζει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα, παρά τα νέα δείγματα φλέρτ των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός αφενός κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αφενός είναι το μόνο κόμμα μαζί με το ΚΚΕ που αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας στο στρατόπεδο της Δύσης και αφετέρου ότι μιλά διαφορετική γλώσσα όταν είναι στην αντιπολίτευση και διαφορετική όταν είναι στην κυβέρνηση. Έτσι αφενός θέλησε να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρώο ακροατήριο, αφετέρου να προκαλέσει αναταραχή στα αριστερά πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνέκρινε δε τη στάση του κ.Τσίπρα με αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, που το 1981 ήρθε στην εξουσία με σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το 1983 υπέγραψε νέα συμφωνία...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: