6.5.22

Η «εξειδίκευση» των μέτρων ήρθε, οι ασάφειες παραμένουν...


Συνέχεια στο επικοινωνιακό σόου που ξεκίνησε εδώ και ημέρες και κορυφώθηκε χθες με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, χωρίς, ωστόσο... να μας κάνουν πιο σοφούς σχετικά με τα μέτρα και τις σημαντικές ασάφειες και ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Χρειάστηκαν δύο υπουργοί (Χρ. Σταϊκούρας - Κ. Σκρέκας), ένας αναπληρωτής υπουργός (Θ. Σκυλακάκης) και δύο γενικοί γραμματείς (Θ. Πετραλιάς και Α. Σδούκου) για να εξειδικεύσουν τις χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη χωρίς να... απαντήσουν επί της ουσίας. Φρόντισαν, πάντως, σε διάφορες στιγμές της ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «ρεαλιστικά» μέτρα και για την ανάγκη περί δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας.

Ουσιαστικά οι αρμόδιοι υπουργοί, αφού διαφήμισαν με μεγάλα λόγια το κυβερνητικό έργο, επιβεβαίωσαν το... βλέποντας και κάνοντας με το οποίο πορεύεται το Μαξίμου, ενώ ορισμένα από τα μέτρα εξαγγέλλονται για δεύτερη φορά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τα περάσει ως φρέσκα.

Ερωτήματα, ακόμη, προκύπτουν από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα κληθούν να εγγραφούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να λάβουν αναδρομική επιστροφή για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Το μέτρο αφορά σε νοικοκυριά με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα εκπτώσεις από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας, ενώ για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, ωστόσο δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ακόμη ένα ηλεκτρονικό γραφειοκρατικό μπάχαλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία σε εφορίες και ΔΕΗ για ιδιοκτήτες και ρολόγια ρεύματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: