13.5.22

Κλεμμένος χρόνος...


Παντελής Μπουκάλας

Εφτά χαµένοι μήνες στη ζωή μας ίσως δεν φαίνονται πολλοί. Εφτά κλεμμένοι μήνες όμως, εφτά μήνες που σου στερήθηκαν άδικα των αδίκων, είναι εφτά χρόνια. Ή, πιο σωστά, δεν έχουν μετρημό. Η λύπη του εγκλεισμού και η αγανάκτηση διογκώνουν αφόρητα τον κλεμμένο χρόνο. 

Δεν χρειάζεται να ξέρεις από Κάφκα για να... σε πνίξει η αίσθηση πως είσαι μυρμηγκάκι μπροστά σε όσους κρατάνε χαρτιά για να σε τυλίξουν και σφραγίδες για να σε σφραγίσουν διά βίου.

Προ ημερών, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε οριστικά από τις κατηγορίες που του είχαν φορτώσει ο Αλέξανδρος Μ., γνωστός σαν «Ινδιάνος». Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2021, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος αστυνομικού, στη Νέα Σμύρνη, μετά από συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας. Την ώρα των επεισοδίων ο άνθρωπος βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά. Επαιζε μπάσκετ με φίλους του στην Ελευσίνα. Επειδή όμως χρειαζόταν κατεπειγόντως ένας ένοχος, η αστυνομία αρκέστηκε στην πρώτη κατάθεση ενός συγγενούς του Αλέξανδρου (τελικά αναίρεσε τα λεγόμενά του), αδιαφορώντας για τις μαρτυρίες των συμπαικτών του στην Ελευσίνα.

Ο «Ινδιάνος» έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι Ινδιάνος, εκ προοιμίου κακός δηλαδή, όπως μας έμαθε ο βάναυσα προκατειλημμένος κινηματογράφος. Χρειάστηκαν έρευνες εφτά μηνών για να χωνέψουν οι αστυνομικοί το εξαρχής ολοφάνερο: ότι κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο δεν βάραινε τον συλληφθέντα. Αυτούς τους εφτά μήνες ο Αλέξανδρος έμεινε στη φυλακή. Πού να αναζητήσει τώρα τον κλεμμένο χρόνο; Ποιος μπορεί να του τον επιστρέψει;

Και το μοναδικό αστυνομικό λάθος να ήταν αυτό, δεν θα ήταν συγχωρητέο. Με τη ζωή των ανθρώπων δεν δικαιούται να παίζει κανείς. Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη ένδειξη ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λειτουργεί υπέρμετρα στην επικράτεια των ενστόλων και πέριξ αυτής, στα σύνορα με τις επικράτειες της πολιτικής και της Δικαιοσύνης. 

Αίφνης, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς ο Ρομά Νίκος Σαμπάνης, προβλήθηκε επίμονα το σενάριο ότι αυτός οδηγούσε, άρα οι πυροβολισμοί ήταν «αναγκαστικοί», επιπλέον δε ότι είχαν τραυματιστεί εφτά αστυνομικοί. Ουδείς ένστολος, όμως, είχε τραυματιστεί, οι δε φονικές σφαίρες είχαν πέσει όλες στην πλευρά του συνοδηγού, όπως απέδειξε η επίσημη πραγματογνωμοσύνη. Πού βρίσκεται το αυτοκίνητο; 

Ολως τυχαία, ανακυκλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Και δεν υπάρχει πια δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: