11.5.22

Νέα διπλωματική «επιτυχία» Μητσοτάκη...


Αναβάθμιση των τουρκικών F-16 υπογράφει ο Μπάιντεν...
Μία μέρα πριν την ψήφιση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας και μιαν ανάσα πριν την επίσκεψή του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνησή του σημειώνει άλλη μια διπλωματική αποτυχία, καθώς φαίνεται πως η χώρα με την οποία επιθυμεί διακαώς να συνδεθεί, οι ΗΠΑ δηλαδή, σιγοντάρει την ενίσχυση της τούρκικης άμυνας μέσα από την πώληση οπλικού μηχανισμού και αναβάθμιση των τούρκικων αεροσκαφών F-16...

Με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται συχνά στο ζήτημα της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής άμυνας ειδικά σε σχέση με την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία θα περίμενε κανείς πως μετά την στρατηγική επιλογή της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία για το καλοκάρδισμα των Αμερικανών οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις θα είχαν συσφιχθεί σε τέτοιον βαθμό που μια τέτοια υποστηρικτική για την Τουρκία κίνηση από πλευράς του Μπάιντεν θα ήταν αδιανόητη.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η πιθανή αμερικανοτουρκική συμφωνία θα περιλαμβάνει οπλικό πακέτο πυραύλων (AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam), ραντάρ και ηλεκτρονικών συστημάτων για τα τούρκικα F-16, με σκοπό την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας, μέσα απ΄την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της. Το κόστος μιας τέτοιας αγοραπωλησίας θα στοίχιζε στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και σχετικού εξοπλισμού, πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η Αυγή.


Η διοίκηση Μπάιντεν φαίνεται να έχει αποστείλει ανεπίσημη ειδοποίηση τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία. Μένει δηλαδή στο χέρι των  πολιτικών αξιωματούχων του αμερικάνικου Κονγκρέσου να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση. Ενώ νέο αίτημα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται πώληση νέων F-16 στη γείτονα χώρα αναμένεται να κατατεθεί από την διοίκηση Μπάιντεν αργότερα μέσα στο 2022 σύμφωνα με την Αυγή.

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Άγκυρας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία βοήθησε στην αποκατάσταση των δεσμών με την Ουάσιγκτον και θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για την πώληση μαχητικών F-16, ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από τη συμπαραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς αφού η Άγκυρα αγόρασε το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία το 2019. Η κρατική εταιρεία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας τιμωρήθηκε αργότερα για τη συμφωνία από το Κογκρέσο βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό για να επιδιορθώσει τις φθαρμένες σχέσεις του με την Ουάσιγκτον και να αγοράσει νέα όπλα.


Πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες του Κογκρέσου πάντως διαφαίνονται ρωγμές με αφορμή το ζήτημα της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία καθώς αρκετοί υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί αντιδρούν στο τούρκικο ντιλ, με αφορμή τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας, αλλά και την απαξιωτική κατάσταση αναφορικά με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: