22.5.22

Διεκδικεί... Σκαραμαγκά ο Ισκαντάρ Σάφα...



Σαν να μην έφταναν οι καθυστερήσεις και τα νομικά προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, επανήλθε με απαιτήσεις και ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, ζητώντας ούτε λίγο-ούτε πολύ... να του επιστραφούν πίσω.

Με... συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, o Σάφα επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια και την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ συν τόκους, για αθέτηση συμφωνιών.

Πρόκειται για τις αποφάσεις α) του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ΙCSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκδόθηκε το 2020 και β) του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας (ICC) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που εκδόθηκε το 2017.


Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη των αδελφών Ισκαντάρ και Ακράμ Σάφα, ιδιοκτητών της εταιρείας Prininvest, με το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε το 2012, διεκδικώντας αρχικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η Prininvest, η οποία συνδέεται στενά με την Αbu Dhabi Mar της βασιλικής οικογένειας των Αραβικών Εμιράτων, απέκτησε τον έλεγχο των ναυπηγείων το 2010, από τη γερμανική ΗDW-Thyssen Krup, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν συμβόλαια με το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ηταν η περίοδος του σκανδάλου των παραγγελιών για τα πολεμικά υποβρύχια 214 (που κατηγορήθηκαν ότι «γέρνουν») και της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες επιχορηγήσεις, για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το δαιδαλώδες όσο και δυσώδες στρατιωτικό-βιομηχανικό σίριαλ, το Δημόσιο στράφηκε με τη σειρά του κατά του Σάφα, διεκδικώντας την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων ύψους 523 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ από το 2018 η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune συντάσσεται ξεκάθαρα με την πλευρά Σάφα, γράφοντας ότι «στο πρόσωπό του η Ελλάδα βρήκε τον μεγαλύτερο νομικό εφιάλτη της» και ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών στα ελληνικά ναυπηγεία, είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Σάφα έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία ζητάει να επιστρέψουν στη διαχείρισή του τα ναυπηγεία, στην κατάσταση που ήταν το 2017 πριν από «την παράνομη απαλλοτρίωσή τους».

Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Βασίλη Πήττα, που εκπροσωπεί το σωματείο εργαζομένων της ΕΝΑΕ, τα ποσά που επιδικάζουν το ICC και ο Αρειος Πάγος δεν οφείλονται στον Σάφα, αλλά στον ειδικό εκκαθαριστή και μέσω αυτού στους εργαζόμενους που είναι μεγαλοπιστωτές της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 75 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει ασκηθεί αίτηση ανακοπής και κατάσχεσης εις χείρας τρίτου ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα στους εργαζόμενους, ως μέρος των οφειλών για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

 Αφροδίτη  Τζιαντζή (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.