Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ετοιμάζεται να γιορτάσει προσεχώς τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας και έχει να επιδείξει πλήθος διδακτικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιτευγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζεται εκ νέου και βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, με την καθημερινή πλέον παρουσία ένοπλων αστυνομικών και ασφαλιτών, με αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλων ειδικών δυνάμεων να... επιχειρούν να επιβάλουν το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί να καταστρέψει το ΑΠΘ ευθύνεται κατά κύριο λόγο η ιδεοληψία της κυβερνητικής πολιτικής: κλιμακώνοντας μια στρατηγική έντασης και σύγκρουσης, οι κυβερνώντες προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να εγκαταστήσουν πάση θυσία την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς με αρωγό της τις πρυτανικές αρχές, έχει επιλέξει το ΑΠΘ ως πεδίο εφαρμογής όλων των αυταρχικών ρυθμίσεων του Νόμου 4777/21 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη). Ήδη από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2021 η ακαδημαϊκή κοινότητα έζησε μαύρες μέρες, όταν για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην καρδιά του πανεπιστημίου δέρνοντας και συλλαμβάνοντας φοιτητές και φοιτήτριες που διαμαρτύρονταν. Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε την προηγούμενη Τρίτη 10.5, με αναίτιες βάναυσες επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και με ρίψη χημικών μέσα στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών σε ώρα μαθήματος.
Στην επιχειρούμενη καταστροφή του ΑΠΘ πρόθυμα συνέβαλαν οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι, που βανδάλισαν το ισόγειο του νέου κτηρίου της ΣΘΕ, όπου χτίζονται νέες αίθουσες και βιβλιοθήκη. Είναι απορίας άξιο γιατί η αστυνομία δεν καταφέρνει να συλλάβει αυτούς τους λίγους προβοκάτορες που πλήττουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ καταστέλλει με υπέρμετρο ζήλο τις φοιτητικές συλλογικότητες που κινητοποιούνται ειρηνικά.
Η μεγάλη πλειονότητα των καθηγητών, των εργαζομένων και των φοιτητών του ΑΠΘ απορρίπτει τη διαρκή παρουσία της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη και απαιτεί την άμεση επιστροφή στην εύρυθμη ακαδημαϊκή ζωή. Αγωνίζεται για επαρκή και μόνιμη φύλαξη των κτηρίων από υπαλλήλους που θα λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές. Η διοίκηση του πανεπιστημίου οφείλει να ξεκινήσει άμεσα δημόσια διαβούλευση για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης για την ολοκλήρωση των εργασιών στη ΣΘΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει ουσιωδώς και ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ που έχει επεξεργαστεί σχετικές προτάσεις.
Η κυβερνητική στρατηγική της έντασης θα ηττηθεί. Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα βρει λύσεις με διάλογο και συνεννόηση, τιμώντας τη φιλελεύθερη, δημοκρατική και προοδευτική παράδοση του ΑΠΘ ώστε αυτό να συνεχίσει να είναι το ακαδημαϊκό και δημοκρατικό, ποιοτικό και εξωστρεφές, δημόσιο πανεπιστήμιο που αξίζει να έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία...
* Ο Άρης Στυλιανού είναι πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου