Με ρυθμό 6% αναμένεται να «τρέξει» φέτος ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία λόγω του ότι ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χαμηλώνει τον... πήχη της ανάπτυξης στο 3% για φέτος, κάτι το οποίο δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και της πεισματικής άρνησης της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Τα παραπάνω αναμένεται να καταγράφονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022-2025 που θα πρέπει να στείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες (30 Απριλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 6% (από 0,8% πρόβλεψη στον προϋπολογισμό) και η ανάπτυξη στο 3%, από 4,5%.
Τα δυσμενή σενάρια
Ωστόσο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και ο πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και ο πληθωρισμός το 11,01%. Επιπλέον, το φετινό έλλειμμα θα προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ, έναντι 1,4% προηγουμένως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα βρίσκονται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που θα προβλέπεται για φέτος. Το βασικό ζήτημα είναι ότι τα πλεονάσματα αναμένεται να «πληρωθούν» από τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση εξαιτίας του συνεχιζόμενου ράλι τιμών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα με εντεινόμενο ρυθμό.
Πληθωρισμός εκτός ελέγχου για τον Απρίλιο
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και διψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 8,9%, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ανοδική τάση για τον τρέχοντα μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ρεύματος συνέχισε την αυξητική της πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή του φυσικού αερίου.
Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας αναφορικά με τη διακοπή ή μη της ροής του φυσικού αερίου οδήγησε σε νέες ανατιμήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση δεν βάζει πλαφόν, όπως έκαναν, για παράδειγμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ βρίσκεται ακόμη στην αναζήτηση των υπερκερδών.
Από κει και πέρα, κατά τις γιορτές του Πάσχα υπήρξε μια σειρά αυξήσεων σε τιμές. Οι αλυσίδες τροφίμων αύξησαν τα αποθέματά τους για τις γιορτές με προϊόντα σε υψηλότερη τιμή.
Παράλληλα, η μεγάλη «έξοδος» των ημερών του Πάσχα έφερε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή, καθώς τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε κατά τόπους περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιά πωλούν σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα αστικά κέντρα.
Επίσης, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πλέον αυξημένες τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σχέση με πριν από έναν μήνα, όπως και οι τιμές σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.