12.5.22

Το Κίεβο θα κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα...


...μέχρι να ελέγξει το σύστημα αγωγών...

Η Ουκρανία ζητά τον «πλήρη έλεγχο» προκειμένου να επανεκκινήσει τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα που μεταφέρει φυσικό αέριο στις χώρες της Ε.Ε.
Εκτός των... στρατιωτικών συγκρούσεων και της διπλωματίας, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διεξάγεται και σε οικονομικό επίπεδο, με αιχμή του δόρατος τον τομέα της ενέργειας.

Στο... πλαίσιο αυτό, η ουκρανική διαχειριστική αρχή του δικτύου αγωγών αερίου GTSOU προέβη σε μια μάλλον εκβιαστική κίνηση, ανακοινώνοντας πως διακόπτει τις ροές ρωσικού αερίου από τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα στη βορειοανατολική Ουκρανία (ο σταθμός είναι μέρος του αγωγού Soyuz που μεταφέρει αέριο δυτικά μέσω Ουκρανίας), επικαλούμενη «αδυναμία» να ελέγξει τις υποδομές στις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Λουχάνσκ. Η Μόσχα από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Σήμερα ο επικεφαλής της GTSOU Sergiy Makogon δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τη συγκεκριμένη ροή αερίου έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών. Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον σταθμό συμπίεσης Σοχρανίβκα θα επιφέρει μείωση της παροχής κατά το 1/3, επηρεάζοντας σημαντικά τον εφοδιασμό στην Ευρώπη. 


«Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο» του συστήματος των αγωγών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της GTSOU, που υποστήριξε ότι o ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

Μείωση μεταφοράς αερίου ανακοίνωσε η Gazprom

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες –σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων–, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 73 χθες. 

Χθες, η Γερμανία (ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη) ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. 

Κυρώσεις και ρούβλια

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. «Εφαρμόσθηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, το Κρεμλίνο. «Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Σήμερα, το Βερολίνο δήλωσε πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων. 

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια: μια αλλαγή στη σύμβαση που η Ε.Ε. δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή, αν και ορισμένες χώρες-μέλη έχουν αντιδράσει σε αυτή την «εντολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: