19.5.22

Ο Μητσοτάκης ως «λαγός»...


...για το «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται»...

Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς -που από τον Μάρτιο είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου- δήλωσε χθες κάτι πολύ ενδιαφέρον. Κάτι που οι πολίτες της Ελλάδας, είχαν εξοργισμένοι ακούσει πρόσφατα, επί λέξει, από τον πρωθυπουργό στο... πρόσφατο διάγγελμά του.

Χθες λοιπόν, στις Βρυξέλλες, ο γερμανός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, το ευρωπαϊκό σχέδιο σταδιακής απεμπλοκής από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την ονομασία: REPowerEU.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν και που σίγουρα θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «θα λάβουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα λάβουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ολοκληρωθούν πριν από το 2027. Αυτά τα μέτρα έχουν τρία στοιχεία: Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται και θα λάβουμε μέτρα για να το πετύχουμε».

Σας θυμίζει κάτι;

Αυτή τη φράση είχε χρησιμοποιήσει –mot a mot- o Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμά του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και οργή στα σόσιαλ μίντια.

Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κληρονομικό χάρισμα, μόνο σε ότι αφορά την πολιτική του καριέρα, είναι προφανές πως έπαιξε το ρόλο του "λαγού", σε μια χώρα που έχει συνηθίσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία να είναι πεδίο πειραμάτων κοινωνικής και δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Όσον αφορά τώρα το περίφημο REPowerEU, όλα όσα είπαν χθες o γερμανός αντιπρόεδρος της Κομισιόν και η Εσθονή Ευρωπαία Επίτροπος, προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό και αποδεικνύουν πως οι κυρώσεις στη Ρωσία, αποδείχθηκαν περισσότερο "κυρώσεις" στους ευρωπαίους πολίτες των χαμηλότερων στρωμάτων, οι οποίοι θα "πληρώσουν τη νύφη" με ευρώ που δεν έχουν, την ώρα που οι ευρωπαικές εταιρείες ενέργειας πληρώνουν τον Πούτιν με ρούβλια, που τους περισσεύουν. 

Στη συνέντευξη Τύπου Τίμερμανς - Σίμσον, μεταξύ άλλων ακούσαμε για:

- Στρατηγικές συνεργασίες με χώρες σε όλο τον κόσμο τόσο για το -πανάκριβο- LNG, αλλά και για τη μελλοντική χρήση υδρογόνου 

- Η απεμπλοκή από το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιτευχθεί με οικονομία στην ενέργεια και επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

- Πολύ πιο γρήγορη -fast track- αδειοδότηση επενδυτών ΑΠΕ - Χαρτογράφηση περιοχών «go-to», όπου οι διαδικασίες αδειοδότησης θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να είναι χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (όπως ας πούμε για παράδειγμα, καμμένες βουνοκορφές).

«Δεν προτείνουμε να μειώσουμε την προστασία του περιβάλλοντος. Προτείνουμε μια διαφορετική προσέγγιση», δήλωσε με νόημα η Επίτροπος Ενέργειας.

- Γρήγορη και μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - Τα ηλιακά πάνελ στις στέγες των κτιρίων τα επόμενα χρόνια θα καταστούν υποχρεωτικά

- Αγορά περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και 10 bcm αερίου αγωγών ετησίως από μη ρωσικές πηγές.

- Εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με την Ουκρανία μετά τον πόλεμο...

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: