Πρώτο θέμα στην εσωτερική πολιτική ατζέντα έγιναν πάλι τα Ελληνοτουρκικά, μετά τις μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μέσα σε λίγες ώρες την προηγούμενη Τετάρτη πέταξαν πάνω από 22 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, τα Ιμια και το Καστελόριζο, καταγράφοντας... 41 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 168 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!
Η επιλογή της ηγεσίας της Αγκυρας να δώσει οδηγίες στους πιλότους των τουρκικών F-16 να κάνουν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού τα τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει 15 υπερπτήσεις σε Λειψούς, Αρκιούς, Σάμο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνους και Οινούσσες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να του υποβάλει διάβημα διαμαρτυρίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων της Αθήνας, ότι οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο; Μέσα σε τέσσερις ώρες από την ελληνική διαμαρτυρία, από τις 17.17 μέχρι τις 21.15 το βράδυ της Τετάρτης, τα τουρκικά F-16 έκαναν ακόμη 26 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, κουρελιάζοντας κάθε έννοια καλής γειτονίας και αποδεικνύοντας ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 13 Μαρτίου, για «ήρεμο καλοκαίρι» στο Αιγαίο δεν διήρκεσαν πολύ.
«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «ΘΕΜΑ», την ώρα που συνεχίζονταν οι τουρκικές υπερπτήσεις. Η ελληνική αντίδραση για την αντιμετώπιση των 18 τουρκικών F-16, 10 εκ των οποίων πετούσαν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, ήταν η απογείωση μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής σε αριθμό ίσο ή και μεγαλύτερο των εισβολέων. Παρά τον αριθμό των 168 παραβιάσεων, σημειώθηκαν μόνο δύο εμπλοκές, αφού οι Τούρκοι πιλότοι αρκούνταν στην τακτική του κλεφτοπόλεμου και των πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και δεν επιδείκνυαν διάθεση να προκαλέσουν εικονικές αερομαχίες με τους Ελληνες χειριστές.
Αναθεωρητική ατζεντα
Η επιλογή των νησιών πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 δείχνει ότι η αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας επικεντρώνεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, Καστελόριζο, Καλόλιμνος, Ιμια, Τέλενδος, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος, Λέρος, Κως, Στρογγύλη, Νίσυρος, Χάλκη, Κάρπαθος και Πρασονήσι ήταν τα νησιά του συγκροτήματος της Δωδεκανήσου πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 την προηγούμενη Τετάρτη.
«Οι Τούρκοι θα πιέζουν όσο θεωρούν ότι τους παίρνει μέχρι να πειθαναγκάσουν την ελληνική πλευρά σε αυτό που θέλουν να κερδίσουν», παρατηρεί έμπειρος διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ», προεξοφλώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θα κάνει τα ίδια, πότε με περισσότερη και πότε με λιγότερη ένταση, όσο δεν του δίνουμε αυτά που θέλει».
Την επομένη του μαζικού κύματος των 41 τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έστειλε ούτε ένα μαχητικό στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να αυξομειώνει την ένταση, να απειλεί και να δημιουργεί κλίμα πρόκλησης θερμού επεισοδίου κατά βούληση.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.