12.5.22

Η αγωνία της Κουμουνδούρου...


Όσο κι αν οι βουλευτές, τα στελέχη κι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δεν βάζουν δημοσίως κάποιο πήχη επιτυχίας για τον αριθμό των πολιτών που θα ψηφίσουν στις κάλπες της 15ης Μαΐου, η αγωνία είναι μεγάλη στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για το πού θα καθίσει τελικώς η «μπίλια».

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, πάντως, έθεσε εμμέσως για την αξιωματική αντιπολίτευση τον... επικοινωνιακό στόχο στις 180.000 με τη δική του διαδικασία την περασμένη Κυριακή.

Η αγωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη στον έβδομο όροφο των κεντρικών της πλατείας Κουμουνδούρου, όπου και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, αφού η υψηλή συμμετοχή είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού από το βράδυ των χαμένων εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, όταν είχε υποσχεθεί το ριζικό μετασχηματισμό του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, μπορεί να οργώνει την Αττική και την περιφέρεια- δίνοντας έμφαση σε υποβαθμισμένες, αστικές κι αγροτικές, περιοχές-, ωστόσο δεν παρατηρείται η ίδια κινητικότητα κι από προβεβλημένα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, τα οποία επικεντρώνονται στην επανεκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όμως το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο και είναι τα 61.600 μέλη μέχρι την 21η Μαρτίου.

Οι προεδρικοί, επίσης, κατηγορούν την Ομπρέλα πως διοργανώνει διαδικτυακές συζητήσεις για τη διαδικτυακή ψηφοφορία το Σαββατοκύριακο επί των αλλαγών στο καταστατικό, που αφορά λιγότερους από 5.000 συνέδρους που ψήφισαν στην κάλπη του συνεδρίου, αλλά όχι και για την παλλαϊκή ψηφοφορία της Κυριακής.

Γκρίνια, ωστόσο, επικρατεί και για τις κόντρες, μεγαλύτερες ή μικρότερες ανά Περιφερειακή Ενότητα, μεταξύ υποψηφίων των προεδρικών τάσεων, ιδίως ανάμεσα σε εκείνους που αισθάνονται απειλούμενοι από την 50- 50 ποσόστωση φύλου.

Το ποιοι θα αποτελούν τη νέα 300μελή Κεντρική Επιτροπή και ιδίως ποιοι θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο για το σχηματισμό της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για την οποία λόγος αποφασιστικός αναμένεται να δοθεί και στη βάση.

Συζητείται, επίσης, εντόνως και η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, οι οποίες μέχρι σήμερα εκλέγονται από τη νομαρχιακή συνδιάσκεψη, το άτυπο «νομαρχιακό συνέδριο» δηλαδή, κι όχι από το σύνολο των οργανωμένων μελών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

«Δεν είναι δυνατό τα μέλη να ψηφίζουν απευθείας για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή και να μην ισχύει το ίδιο και για τις Νομαρχιακές Επιτροπές», επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της πρότασης.

Στην ευρύτερη πολιτική επικαιρότητα, σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της επ' αόριστον παράτασης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: