12.5.22

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων»...



Τις αντικρουόμενες επικλήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα κλήθηκε να σχολιάσει ο Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας –απευθυνόμενος και στους δύο– ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».

Ο... κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απάντησε πρώτα στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι αναμασά την προπαγάνδα της Δεξιάς και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του; Για ποιον μιλάτε με αυτό τον τρόπο και με αυτή την έπαρση;»

»Ο Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993, αυτός που κατηγορήθηκε, και τον Ιούνιο του 1994 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι».



 Ακολούθησε η απάντηση στα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σκανδαλίδη να επισημαίνει ειρωνικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη», υπενθυμίζοντας ότι εκείνη την εποχή στην οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας «τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου «κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος», ενώ όπως εκτίμησε με επίκεντρο τις εξελίξεις στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη «γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: