Γεγονός πρώτο: Μόλις είχε επιστρέψει από την Αμερική ο πρωθυπουργός, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα έκαναν (ξανά…) σουρωτήρι το Βόρειο Αιγαίο και δύο από αυτά έφτασαν δυόμισι μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Επισήμανση πρώτη: Τι είναι η... Αλεξανδρούπολη; Δεν είναι μόνο μια ελληνική πόλη. Έχει παραχωρηθεί στους Αμερικανούς το λιμάνι της, για τη στρατηγική σημασία του οποίου μίλησε υπερηφάνως ο πρωθυπουργός στον Μπάιντεν και στο Κογκρέσο.
Ερώτημα πρώτον: Αν δεν ήταν όλα αυτά για τους Αμερικανούς η Αλεξανδρούπολη, τι χειρότερο θα έκαναν οι Τούρκοι;
Γεγονός δεύτερο: Πώς αντέδρασαν οι Αμερικανοί στο γεγονός αυτό; Ως συνήθως. Συνέστησαν «συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες». Δηλαδή, έκαναν του Ερντογάν τα μούτρα κρέας.
Επισήμανση δεύτερη: Στην εξωτερική πολιτική δεν (πρέπει να) χωράει εύκολη αντιπολιτευτική κριτική. Αλλά ούτε και υπερβάλλουσα κυβερνητική προπαγάνδα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ό,τι έπρεπε στην Αμερική και δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση να λέμε ότι «δεν κατονόμασε την Τουρκία». Οι Αμερικανοί ξέρουν για ποιον τους μίλησε. Είδαν και τους χάρτες που τους παρουσίασε. Ο κ. Μητσοτάκης ελέγχεται για την υπερβάλλουσα βεβαιότητά του ότι, επειδή τους είπε ότι η Ελλάδα είναι «δεδομένος σύμμαχος», οι Αμερικανοί θα κόψουν τον βήχα του Ερντογάν. Όταν καλλιεργείς τέτοιο κλίμα, πώς να αντέξεις την ψυχρολουσία που ακολουθεί;
Ερώτημα δεύτερο: Αν οι Τούρκοι κάνουν αύριο κάτι χειρότερο στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί θα κάνουν ό,τι περιμένει ο δεδομένος σύμμαχός τους, η Ελλάδα; Αφήνουμε στην άκρη την άμεση απάντηση.
Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ρεαλιστής πολιτικός. Δεν πρέπει, λοιπόν, να έχει αυταπάτες. Η Τουρκία κάνει στους Αμερικανούς και λοιπούς ΝΑΤΟϊκούς χειρότερα απ’ ό,τι κάνει στην Ελλάδα. Σνομπάρει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, απειλεί με βέτο στην ένταξη των Σκανδιναβικών χωρών. Και πώς αντιδρούν αυτοί; Ο Στόλτεμπεργκ δηλώνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Τουρκίας. Και ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ «θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας»!
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την οποία δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε τα ωραία λόγια του Μπάιντεν για το ελληνικό 1821 ούτε τα χειροκροτήματα των βουλευτών και γερουσιαστών, για τα οποία εξακολουθούν να ανοηταίνουν μέρες τώρα οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές και οι ιμάντες τους στα μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτού του είδους η προπαγάνδα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, αν αύριο οι Τούρκοι κάνουν κάτι πιο «προχωρημένο» και οι Αμερικανοί (ξανα) πουν «συνεννοηθείτε και βρείτε τα».
Γεγονός τρίτο: Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού βγήκε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και είπε ότι, «αν η Τουρκία έπαιρνε 100 F-35, θα έκανε σουβλάκι το Αιγαίο». Υποκύπτοντας κι αυτός στη γοητεία της προπαγάνδας που λέει ότι, αν η Ελλάδα πάρει F-35, θα έχει «στρατηγικό πλεονέκτημα». Λόγια του αέρα. Πρώτον, διότι πριν από το 2028 δε πρόκειται να πάρουμε κανένα τέτοιο αεροπλάνο και ο αντιναύαρχος, πρώην σύμβουλος, το είπε. Δεύτερον, διότι δεν γνωρίζουμε αν μέχρι τότε το αμερικανικό εμπάργκο στην Τουρκία θα αρθεί. Ο ίδιος στοιχηματίζει ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν τέτοια αεροπλάνα(μόνο) στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία; Θα ρισκάρουν οι Αμερικανοί να αναστατώσουν τη νοτιαονατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αποκλείοντας την πιο πολύτιμη χώρα, την Τουρκία, για χάρη της Ελλάδας; Πρέπει να είσαι πολύ κοντόφθαλμος(ή απλώς άσχετος) για να μη βλέπεις τι γίνεται γύρω σου.
Συμπέρασμα: Ναι, η Ελλάδα ανήκει στη δυτική συμμαχία, είναι δεδομένος σύμμαχος. Αλλά αυτό δεν πρέπει να κάνει την κυβέρνησή της να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει από το προπαγανδιστικό συννεφάκι που τον περιβάλλει. Και να μαζέψει τους πρώην συμβούλους του, που κάνουν αχρείαστες δηλώσεις εντυπωσιασμού...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.