4.5.22

Ουκρανία: Η 9η Μαΐου και τα σενάρια που διακινούνται...


Τι θα γίνει στις 9 Μαΐου; Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία ορόσημο τόσο φουντώνουν τα σενάρια...
Στις 9 Μαΐου η Ρωσία... γιορτάζεται πανηγυρικά την ημέρα της επετείου της νίκης επί των Ναζί με την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία της, τόσο φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν μια ηχηρή εξέλιξη στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία.

Τελευταία, το σενάριο που διακινείται (αυτή τη φορά από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας) είναι πως ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη.


Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Azovstal, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί στρατιώτες (και μέλη του τάγματος Αζόφ) και πολίτες. Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης Mykhailo Vershinin δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

Υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά;

Πάντα με το βλέμμα στην 9η Μαΐου, τα προηγούμενα 24ωρα, το φως της δημοσιότητας είδαν και άλλες πληροφορίες που όμως ήταν αδύνατον να επιβεβαιωθούν ή διαψεύδονταν από επίσημα χείλη.

Μι από αυτές έγινε δια στόματος του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος μίλησε στην ιταλική Corriere della Sera, αποκαλύπτοντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τελειώσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος του πολέμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι την αποκάλυψη αυτή του έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

«Δεν υπάρχει αρκετή θέληση για ειρήνη» σχολίασε ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνοντας απαισιόδοξος για τις εξελίξεις.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, πάντως, παρουσιάζει εκτιμήσεις Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στις 9 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο. Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ, βάσει νομοθεσίας θα του δώσει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει εφεδρικές δυνάμεις και να στρατολογήσει στρατεύσιμους για να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τις φήμες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: