Το 3ο Συνέδριο οδήγησε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο ενωμένο κι ισχυρό ενώ βάζει τα θεμέλια για «το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη αλλά και την... αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης». Αυτή είναι η κυρίαρχη εκτίμηση στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμώντας την 4ήμερες εργασίες της κορυφαίας οργανωτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Παράλληλα απαντά έτσι στις προσπάθειες του κυβερνητικού μιντιακού μηχανισμού να δώσει την εικόνα ενός διχασμένου ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου μιλούν για πολύ μεγάλη συμμετοχή αφού «περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι, μέλη και πολίτες από όλη την Ελλάδα στο κλειστό του Τάι Κβον Ντο». Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή η αίσθηση θα τονιστεί πολύ περισσότερο στις 15 Μάη οπότε και θα γίνουν οι εκλογές σε όλη την χώρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει όχι μόνον την συμμετοχή των 61.600 μελών του κόμματος αλλά την αύξησή του αριθμού αυτού, από του πολίτες που θα θελήσουν να ενταχθούν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ορμώμενοί από την ανάγκη για πολιτική αλλαγή στον τόπο. Κάνει λόγο για μια «γιορτή Δημοκρατίας» και το πρώτο δείγμα της νέας λειτουργίας του κόμματος που βασίζεται στην άμεση εμπλοκή των μελών και την αναβάθμιση της ιδιότητας του μέλους.
Πολύ θετικά αποτιμάται το πολιτικό μήνυμα που έδωσε στην κοινωνία το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία περίοδο που το αίτημα για αλλαγή πολιτικής είναι κυρίαρχο. Θεωρείται πως το Συνέδριο επισφράγισε τις 5+1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πολίτες, που συνιστούν και τα βασικά σημεία του κυβερνητικού του προγράμματος.
Θυμίζουμε ότι αυτά αφορούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους και το «πακέτο» μέτρων για την νεολαία που περιλαμβάνει και την κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι οι διακηρύξεις αυτές θα θέσουν μπροστά στις ευθύνες τους και τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. Μάλιστα μνημονεύεται η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που απεύθυνε έκκληση στα κόμματα αυτά ακόμη και αν δεν επιθυμούν να μιλήσουν ανοιχτά για τις μετεκλογικές εξελίξεις να μην γίνουν δεκανίκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τεχνητή εικόνα διχασμού
Όσον αφορά την διάλογο που διεξήχθη στο Συνέδριο τουΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου μιλούν για «τεχνητή εικόνα διχασμού» που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Ν.Δ και τους διαύλους του στα ΜΜΕ. Θυμίζουν, στο αντίποδα, την ομιλία με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα την αναφορά του στο ότι «δεν υπάρχουν ηττημένοι, μόνο νικητές. Οι ηττημένοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημά του που μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση του καθεστώτος τους».
Επισημαίνουν επίσης ότι «ο γόνιμος, διεξοδικός και ευρύς διάλογος στο Συνέδριο επιβεβαίωσε την συμφωνία όλων στα μείζονα για την πολιτική του κόμματος, για τις κοινωνικές πολιτικές και προτεραιότητες, τις προγραμματικές δεσμεύσεις». Τονίζουν πως «το Σώμα υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου» η οποία θεωρείται και το πιο σημαντικό από τα ντοκουμέντα του. Παράλληλα βέβαια επισημαίνουν ότι υπήρξε και σαφέστατη πλειοψηφία αφού 3 στους 4 συνέδρους στήριξαν τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή από την βάση του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Ειδικά για την διαφωνία που υπήρξε σχετικά με το ζήτημα της εγγραφής νέων μελών η οποία και παραπέμφθηκε να λυθεί δια ψηφοφορίας στις 15 Μαΐου τονίζεται ότι υπήρξε προσπάθεια να παρουσιαστεί «φουσκωμένη» από τον φιλο-κυβερνητικό μηχανισμό στα ΜΜΕ. Όπως λένε τέτοιου είδους καταστάσεις «δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε παράξενο σε ζωντανά και όχι προκάτ συνέδρια της αριστεράς και ειδικότερα ενός ανοιχτού και πολυτασικού δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» ενώ επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για κάποια «μείζονα στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία».
Π.Σκουρλέτης: Δεν τέθηκε θέμα ενότητας
Σε ανάλογο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην γραμματέα και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην τάση της «Ομπρέλας». Όπως επισήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «ούτε πριν το συνέδριο, αναφέρομαι στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ούτε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκε θέμα ενότητας. Παρ’ όλο ότι υπήρξαν συγκεκριμένα κέντρα ενημέρωσης, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, που προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια τέτοια εικόνα. Πως αποτυπώνεται αυτό; Με την ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το συνέδριο». Τόνισε ότι «εκεί κρίνονται τα κόμματα, από τις θέσεις, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις τους- η οποία με σαφήνεια απαντάει και σε μια ολόκληρη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείτο το προηγούμενο διάστημα περί “μετάλλαξης” του ΣΥΡΙΖΑ, περί μετατόπισής του. Μιλάμε για ένα κόμμα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεχίζει με βάση την ταυτότητά του και τις αξίες του, καταθέτοντας, όμως και συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στα σημερινά προβλήματα τα οποία είναι πολλά -η ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα- έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημοκρατική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από το συνέδριό μας».
Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «θα προσπαθήσουν κάποιοι να εμφανίσουν αγεφύρωτες διαφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καταστατικά κατοχυρωμένη τη δυνατότητα να λειτουργούν στο εσωτερικό του τάσεις και ρεύματα κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με το καινούργιο καταστατικό. Απλώς είναι πιο ειλικρινής, γιατί σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ομαδοποιήσεις απόψεων, διαφωνίες, το θέμα είναι να μπορείς να συνθέτεις. Αυτό σημαίνει διάλογος και δημοκρατία».
Επισήμανε τέλος ότι «πολλοί, έξω από τον χώρο, στενά, της πολιτικής, θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο συστημική κατεύθυνση και σε μία μετατόπιση. Κάποιους τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου