13.4.22

“Κλειδώνουν” μέτρα για Μάιο-Ιούνιο...


Τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εκτιμούν και προσπαθούν να μετριάσουν στην κυβέρνηση εφόσον βλέπουν ότι τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης... ροκανίζονται από το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού. Το γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται σε καθημερινές συσκέψεις με οικονομικό επιτελείο της με στόχο να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό μίγμα νέων έκτακτων  μέτρων με χρονικό ορίζοντα  τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στις κλειστές συσκέψεις τίθενται επί τάπητος όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδα θα «κλειδώσουν» οι επόμενες κινήσεις που θα επιτρέψουν νέα μέτρα στήριξης.
 
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που θα προέλθουν από αυξημένο ΑΕΠ, λόγω ονομαστικών τιμών, θα επιστραφούν στην κοινωνία και ένα άλλο μέρος θα προέλθει από μια μικρή αύξηση του ελλείμματος την οποία θα την εκτιμήσουμε στο τέλος του μήνα.

Η ενεργειακή κρίση και η πιθανότητα η Ε.Ε να μην λάβει γενναίες αποφάσεις για την στήριξη των κρατών μελών αποτελούν την μεγάλη πρόσκληση των κυβερνητικών στελεχών.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το μεγάλο ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και μια σειρά κινήσεων γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση» λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Μαίου.

Ο πρωθυπουργός πάντως σπεύδει να προεξοφλήσει πως ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες δεν λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο και με κάθε διαθέσιμο εθνικό πόρο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ επανέλαβε την άποψη του πως το ενεργειακό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση και άνοιξε μια «χαραμάδα αισιοδοξίας».

«Κύριο μέλημά μας είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας.
Από την μεριά του ο κ. Χόγιερ δήλωσε ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: