Παρά το «76-24» υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, η «Ομπρέλα» παραμένει ανοιχτή… Αυτό έδειξε το κυριακάτικο επεισόδιο μεταξύ Τζανακόπουλου, Σκουρλέτη και Τσακαλώτου, με την πυροσβεστική... παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα να λήγει το επεισόδιο. Επιχείρησε η μειοψηφία να πάρει ρεβάνς για την ήττα στις κάλπες της εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής; Παίζει μια μάχη χαρακωμάτων; Οι προεδρικοί έτσι το ερμηνεύουν. Ορισμένοι εκτιμούν, μάλιστα, μιλώντας στην «Κ», πως η «εμπλοκή» ήταν σχεδιασμένη. Η «Ομπρέλα» στο παρά πέντε έθεσε την προϋπόθεση της αυτοπρόσωπης παρουσίας για να γίνει κάποιος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με την επιτροπή καταστατικού. «Θέλουμε ενεργά μέλη», λένε συνεχώς, και όχι «διαδικτυακούς στιγμιαίους υποστηρικτές». Η ένταση προκλήθηκε όταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –διά της ανατάσεως του χεριού– δεν ήταν ευδιάκριτο. Η μειοψηφία υποστηρίζει πως η πλάστιγγα έγερνε υπέρ τους. Πολλοί σύνεδροι από την περιφέρεια είχαν αποχωρήσει, συνεπώς το αίτημα του Πάνου Σκουρλέτη να στηθεί κάλπη την Κυριακή το βράδυ δεν έγινε δεκτό από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Η αιτιολογία ήταν πως θα αλλοιωνόταν η βούληση του Σώματος. Η συνέχεια πυροδότησε και άλλες εντάσεις. Η «Ομπρέλα» αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία και οι καταστατικές αλλαγές παραπέμφθηκαν με ψηφοφορία για τις 15 Μαΐου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του κόμματος, που σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή που πλησιάζει. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε προσκλητήριο ενότητας στην καταληκτική ομιλία του, χτύπησε αρκετά «καμπανάκια» για σπάσιμο των μηχανισμών και των ομαδοποιήσεων, ωστόσο ο συμβιβασμός φάνηκε πως δεν είναι εφικτός. Η μειοψηφία εκφράζει ενστάσεις πως το κόμμα μετατρέπεται σε αρχηγικό, ενώ η πλειοψηφία μιλάει για ένα κόμμα των μελών και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο τάσεων δείχνει πως δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί. Φόβοι, πάντως, πως κάποιοι θα «κατέβουν από το τρένο» δεν έχουν εκφραστεί. Οι προεδρικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι εφικτό στις εκλογές της Κεντρικής Επιτροπής να επιτύχουν μια καλή επίδοση που θα διαφοροποιήσει την υπάρχουσα εικόνα.
«Μαχαιρώματα»
Τα αναμενόμενα γνωστά συντροφικά μαχαιρώματα δεν έλειψαν και οι επιμέρους διαφωνίες παρέμειναν και αυτές. Ο Νίκος Φίλης «φωτογράφισε» τον Παύλο Πολάκη για τα αντιεμβολιαστικά μηνύματα που έδωσε την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και ο Χανιώτης βουλευτής «έδειξε» τον Ανδρέα Ξανθό ως υπεύθυνο που δεν ανέβηκε η αντιπολιτευτική ένταση για το συγκεκριμένο θέμα. «Ηταν συλλογική απόφαση και όποιος λέει τα αντίθετα στρέφεται κατά του κόμματος», απάντησε ο πρώην υπουργός Υγείας. Τον εσωκομματικό διάλογο συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απάντησε στον κ. Πολάκη για τη γνωστή συζήτηση της χρησιμότητας του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ.
Στην Κουμουνδούρου υποβαθμίζουν και το επεισόδιο για το καταστατικό αλλά και τη διαφωνία για το «σπάσιμο» της πρότασης της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή. Υποστηρίζουν ότι ο παλμός του συνεδρίου, η μεγάλη συμμετοχή και η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων έδειξαν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ο συνεδριακός κύκλος που άνοιξε στην Κουμουνδούρου θα λήξει στις 15 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το πράσινο φως να αλλάξει το κόμμα, έβαλε όμως και τον πήχυ ψηλά. Περιμένει η συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει πρώτη δύναμη. Τα μέλη είναι 61.600 και για την ανάδειξη των συνέδρων ψήφισαν 40.500. Είναι σίγουρο ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των ενεργών μελών προκειμένου να σηματοδοτηθεί μια «φυγή προς τα εμπρός», αφήνοντας πίσω τα θερμά επεισόδια του συνεδρίου...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου