Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,9% το Μάρτιο και οι αυξήσεις- σοκ σε βασικά είδη προϊδεάζουν για ένα Πάσχα της ακρίβειας και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αγωνιούν ήδη για τις περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Το επιχείρημα της εξωγενούς κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί άλλωστε και... μεγάλη παρηγοριά για τους πολίτες, που μετά από δύο χρόνια πανδημίας έρχονται αντιμέτωποι με φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ και υψηλότατες τιμές καυσίμων.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι και πρακτικά αλλά και πολιτικά τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτή την εβδομάδα θα απορροφήσουν κάπως τους κραδασμούς. Η περίφημη πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα αναμένεται να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία εντός της εβδομάδας. Ενώ το σχέδιο είναι την Πέμπτη να λάβουν το έκτακτο βοήθημα, γνωστό και ως “επιταγή ακρίβειας” οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Με αυτά τα νέα μέτρα και όσα ήδη έχουν ληφθεί θα πορευθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι βουλευτές, που πιέζονται και πιέζουν με τη σειρά τους για περισσότερα. Η κυβέρνηση όμως θέλει να κρατά εφεδρείες, καθώς διαπιστώνει ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και άρα το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, θα παραμένει ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτός εάν η ΕΕ λάβει έστω το Μάιο πιο δραστικά μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε εκ νέου το Σάββατο από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει πια σε αποφάσεις, υπάρχει κίνδυνος νέας ανόδου του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο, αναφερόμενος εμμέσως στις γαλλικές εκλογές.
Επανέλαβε ότι πρέπει να τεθεί πανευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και πρότεινε να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη- μέλη που το επιθυμούν για να στηρίξουν τους πολίτες.
Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι εάν η ΕΕ δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου, η κυβέρνηση θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις, παρά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έστειλε έτσι το μήνυμα πως εάν η ΕΕ δε συμφωνήσει σε ένα νέο κοινό “ταμείο” για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει αν μη τι άλλο να παραταθεί η δημοσιονομική χαλαρότητα, που ίσχυσε λόγω της πανδημίας.
Για το Μάιο κρατά στη φαρέτρα της η κυβέρνηση το “όπλο” της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη μέχρι και το 6%. Βέβαια εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε φορολογικού τύπου μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, θα πρέπει να διασφαλίσει και ότι η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή και αυτό είναι το ζήτημα...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου