12.4.22

Η τελευταία ασφαλιστική αλχημεία...


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις πρώτες μέρες της θητείας της έκανε μεγάλη πολιτική επένδυση στη δραματική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα στο αίσχος των εκκρεμών συντάξεων που υποβάλλει χιλιάδες ασφαλισμένους σε δοκιμασία γραφειοκρατικού βασανισμού, μεγάλης αναμονής και επιβίωσης.

Πρόκειται κυριολεκτικά για... δοκιμασία επιβίωσης, καθώς η πολύμηνη ή και πολύχρονη αναμονή μέχρι την έκδοση οριστικής σύνταξης οδηγεί πολλούς υποψήφιους συνταξιούχους σε κατάσταση τρομακτικής ανέχειας. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει αυτή την αναμονή χωρίς να έχει στην άκρη μια ελάχιστη αποταμίευση ή χωρίς να έχει τη στήριξη της οικογένειάς του.

Στην αρχή η κυβέρνηση υποσχέθηκε απονομή σύνταξης περίπου με το πάτημα ενός κουμπιού. Πολλοί το άκουσαν, ελάχιστοι το πίστεψαν και έκτοτε η ψηφιακή σύνταξη αγνοείται, μαζί με τον εισηγητή της. Στη συνέχεια υποσχέθηκε εξάλειψη των εκκρεμών αιτήσεων σε λίγους μήνες, για να αποδειχθεί ότι τελικά πέτυχε τη συσσώρευση περισσότερων εκκρεμοτήτων.

Ο νυν υπουργός Εργασίας, έχοντας δρέψει δάφνες στο απώτερο παρελθόν από την πώληση της «Ολυμπιακής» και έχοντας προωθήσει με ζήλο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όσο ήταν στο αντίστοιχο υπουργείο, θέλησε να εφαρμόσει ανάλογο μοντέλο με τον ΕΦΚΑ.

Αρχισε με τη συστηματική συκοφάντηση των υπαλλήλων του γιγάντιου ασφαλιστικού οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς τους «βασανιστές των ασφαλισμένων», για να προβάλει στη συνέχεια την ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ ως μοναδική σωτηρία για τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Ιδιώτες ανέλαβαν να εξετάσουν φακέλους και να εκδώσουν συντάξεις, αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να φορτώσουν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ με διπλή δουλειά και πλήρη επανέλεγχο των αιτήσεων. Οι «τεμπέληδες» -κατά τον υπουργό Εργασίας- μόνιμοι υπάλληλοι σώζουν τον ασφαλιστικό οργανισμό από σωρεία λαθών που θα επιβάρυναν τα ταμεία του.

Ούτε το ιδιωτικό μάνατζμεντ του ΕΦΚΑ, ούτε οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές συνέβαλαν στη μείωση του βουνού εκκρεμών συντάξεων, για τις οποίες η κυβέρνηση λογοδοτεί και στους δανειστές. Και αντί ο αρμόδιος υπουργός να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την αποτυχία των «μεταρρυθμιστικών» πειραμάτων του, προσφεύγει σε ακόμη ένα.

Στην αυτοεξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και στην... κατά δήλωσή τους απονομή της σύνταξης, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Στην πραγματικότητα είναι μια κίνηση απόγνωσης με σαφώς προεκλογική χροιά. Και πάλι, στη θέση των πειραματόζωων μπαίνουν οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: