5.4.22

Ατολμος παρατηρητής η κυβέρνηση...


Σε ρόλο αμήχανου παρατηρητή απέναντι στο διαρκές βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και στο τσουνάμι της ακρίβειας που επελαύνει, πλήττοντας σφοδρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, βρίσκεται η κυβέρνηση, η... οποία θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται στην οικονομία, αλλά χωρίς να μεταφράζεται αυτό στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της, πέρα από το ήδη ανακοινωμένο πακέτο μέτρων ανακούφισης που ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά παραδεχτεί ότι ήταν κατώτερο των περιστάσεων και πέρα από αόριστες υποσχέσεις περί κάποιας στήριξης των πολιτών στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «οι κραδασμοί στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στερέωμα γίνονται ακόμα πιο ισχυροί. Η εκτόξευση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και οι διεθνείς κερδοσκοπικές τάσεις προκαλούν πρωτόγνωρες ανατιμήσεις και πολύ σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες σε όλες τις κοινωνίες της ηπείρου μας» και πως «δυστυχώς, η κατάσταση φαίνεται να δυσχεραίνεται επειδή ο πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί εκβιασμό της Ευρώπης, αξιώνοντας πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Οι μέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός».

Δημοσιονομικά όρια
Και όσον αφορά το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, είπε γενικώς και αορίστως πως «απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες. Ισορροπώντας, όμως, πάντα ανάμεσα σε δύο βασικές πολιτικές αρχές. Αφ’ ενός να συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους και αφ’ ετέρου να σεβαστεί τα δημοσιονομικά όρια που ορίζουν οι ανάγκες της οικονομίας. Εχουμε σχέδιο και προχωράμε βάσει αυτού», είπε αναφερόμενος στο γνωστό, ήδη ανακοινωμένο πακέτο των μέτρων «ασπιρίνες».

Ταυτόχρονα έβαλε πάγο στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα, το οποίο είχε αφήσει ανοιχτό ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, και απάντησε ότι «αυτό που είναι προτεραιότητα τώρα, είναι η εφαρμογή των μέτρων για τον Απρίλιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

«Το καλοκαίρι η κυβέρνηση κατακεραύνωνε όσους παρατηρούσαμε άνοδο των τιμών. Το φθινόπωρο... κατέγραφε το φαινόμενο. Τον Νοέμβριο πέρασε προϋπολογισμό με πληθωρισμό 0,8% για 2022. Ο πληθωρισμός έφτασε 7,2% τον Φεβρουάριο με Μητσοτάκη να υπόσχεται... μελλοντικά μέτρα. Δεν θέλουν ούτε μπορούν», έγραψε (3.4.2022) μέσω τουίτερ ο διαγραμμένος από τη Ν.Δ. ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος συνεχίζει τις αλλεπάλληλες βολές του στην κυβέρνηση (και) για το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ενώ ανέφερε (4.4.2022) ότι «από το φθινόπωρο του 2021 η Γερμανία άρχισε να μειώνει δραστικά την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο λόγω εξωφρενικού κόστους. Ανεπηρέαστη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε την κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή κατά 15,79% το 2021 σε σχέση με 2020. Ο,τι συμφέρει το λόμπι»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: