Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με χρώματα, χειροκροτήματα και αισιοδοξία κι ενώ η νεολαία του κόμματος φώναζε δυναμικά συνθήματα, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μια ομιλία νίκης, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ένα ιστορικό συνέδριο για την πολιτική αλλαγή»
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το 3ο συνέδριο του κόμματος ως «ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή», κάνοντας λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος».
Κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν «το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές». «Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει»".
Συγκεκριμένα, μίλησε για «ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας, ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου, ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές».
«Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε» όταν είχε εξαγγελθεί.
«Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας», είπε, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;
Μίλησε για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» για να τονίσει με νόημα: Εάν η απάντηση είναι η βαρβαρότητα είμαστε εδώ να πούμε όχι. Η απάντηση είναι η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Ειρήνη, η Περιβαλλοντική Προστασία, οι Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.
Ο Αλέξης Τσίπρας από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ομιλίας του εκτόξευσε σφοδρά βέλη προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δηλώνοντας «ο λαός είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της χώρας, όχι οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί εκφραστές τους, όχι οι πορφυρογέννητοι».
Καταδίκη της ρωσικής εισβολής, ευθύνες και σε ΗΠΑ-Ε.Ε.
Κατά την τοποθέτησή του για το δράμα του ουκρανικού λαού, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του, πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά άσκησε και κριτική προς την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
«Το μεγάλο μερίδιο σε αυτή την τραγωδία σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται. Η Ρωσία παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και πρέπει να πειστεί να σταματήσει. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία. Παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με άλλες επεμβάσεις στο παρελθόν. Σε ότι αφορά την Ε.Ε. είναι προφανές ότι οι πληγές θα είναι πολύ μεγάλες, ίσως ανυπολόγιστες. Η Ε.Ε. που αποτελεί αμετάθετη και αμετακίνητη επιλογή μας δεν πορεύεται καλά. Αδράνησε και σταδιακά αποδυναμώθηκε»
Η Ελλάδα που φέρει την υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης»
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τις τελευταίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες και νοικοκυριά αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια έγινε μια χώρα παράδεισος για τους ολιγάρχες και κόλαση για την κοινωνία. Η ακρίβεια που ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα νοικοκυριά, ενώ από την πανδημία χάθηκαν χιλιάδες, πολλοί άδικα σε ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας».
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός εργολάβος που γνώριζε από την πρώτη στιγμή ποια δουλειά να κάνει και για ποιους έπρεπε να την κάνει» είπε για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και την απόφασή του για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης και νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας.
«Έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή, αλλά η οργή δεν είναι τυφλή. Η κοινωνία πέρασε πολλά και έμαθε πολλά. Η κοινωνία είναι ώριμη και μαθημένη στα δύσκολα. Ξέρει πώς να τιμωρεί πολιτικά, πώς να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο όπλο της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει «Η Ελλάδα βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή. Το νιώθουμε όλοι, η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει».
Οι 5 + 1 δεσμεύσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση
Το κεντρικό σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν οι 5 δεσμεύσεις του για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, αλλά και μια μεσομακροπρόθεσμη, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Πρώτη βασική μας δέσμευση
Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.
Δεύτερη βασική δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας
Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.
Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Τρίτη βασική δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου
Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.
Τέταρτη βασική δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας…Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.
Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.
Η πέμπτη βασική δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά.
Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια..
Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε και μία μεσοπρόθεσμη που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου