... εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία...
Τεράστια είναι η ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, χτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου λέγοντας πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά...
«Μια ξεκάθαρη ύφεση στη Γερμανία θα ήταν προφανώς αναπόφευκτη», είπε ο Κρίστιαν Σούινγκ, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Η προειδοποίηση του Γερμανού τραπεζίτη ήρθε μετά τις φρικιαστικές εικόνες στην πόλη Μπούτσα, που έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Αν επρόκειτο να υπάρξει εμπάργκο εισαγωγών τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πληθωρισμό που, τουλάχιστον προσωρινά, θα είναι διψήφιος», είπε ο Σούινγκ αναφερόμενος στη Γερμανία . «Αλλά θα έχουμε μόνιμα ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει όλοι τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός», πρόσθεσε αυξάνοντας την αγωνία.
Διχασμένη η Ευρώπη
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το Βερολίνο δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει το θέμα.
Όμως, το μέτωπο στην ΕΕ δεν φαίνεται αρραγές καθώς ακούγονται διαφορετικές απόψεις.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, πήρε θέση κατά του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
«Πάντα λέγαμε, όταν πρόκειται για κυρώσεις, ότι πρέπει να βάλλουν αυτούς που στοχεύουμε και να μην επιστρέφουν σε εμάς σαν μπούμερανγκ», είπε ο Schallenberg, αμφισβητώντας ανοιχτά τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κυρώσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας πως είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
«Η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε μεν ότι είναι «υπέρ» του να επιβληθούν νέες κυρώσεις και «πολύ σαφή μέτρα» κατά της Ρωσίας, και τόνισε ότι «θα συντονίσει η Γαλλία τις κινήσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά με τη Γερμανία τις επόμενες ημέρες».
Ωστόσο, όταν αναφέρθηκε στην εξειδίκευση των κυρώσεων, απέφυγε να μιλήσει για φυσικό αέριο, κάνοντας αναφορά σε «άνθρακα και στο πετρέλαιο».
► H Ιταλία «δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουΐτζι Ντι Μάιο. «Η χώρα μου δεν κάνει πίσω, ούτε σε ό,τι αφορά της κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως μετά τις θηριωδίες της Μπούτσα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου