Γιώργος Καρελιάς
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μεγαλύτερο ντόρο από τον αναμενόμενο και σ’ αυτό έβαλε το χεράκι της και η ΝΔ. Πρώτα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έδειξε να ενοχλείται, επειδή οι ΣΥΡΙΖΑίοι σύνεδροι επανεξέλεξαν τον "πιο παλιό αρχηγό" Αλέξη Τσίπρα. Και χτες πήρε τη σκυτάλη ο εκπρόσωπός του, χρησιμοποιώντας για «μότο» μια περισπούδαστη κοτσάνα, για την... οποία θα έσκαγαν στα γέλια ο Φρίντριχ Ενγκελς και η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Αν δεν υπήρχαν αυτά, ασφαλώς θα διεκδικούσε την πρώτη θέση στην, έτσι και αλλιώς φτωχή, πολιτική επικαιρότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μιμηθεί τους πιο επιδέξιους ακροβάτες στις ασκήσεις ισορροπίας. Τελευταία του απόπειρα αυτό που είπε από το προσυνέδριο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη ότι, μετά τις επόμενες εκλογές, δεν θα δεχθεί πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα.
Βεβαίως, σύμφωνα με την παλιά καραμανλική ρήση, "στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και, αντιστρόφως, πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται". Κάπου μέσα σ’ αυτά χωράνε όσα λέει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Ας τα δούμε ένα-ένα:
Φυσικά, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μπορούσε να πει προκαταβολικά ότι θα συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε με το ένα είτε με το άλλο μεγάλο κόμμα. Διότι εξελέγη με βασικό σύνθημα "αυτόνομη πορεία". Και, επιπλέον, διότι έχει μέσα στο κόμμα του ένα σεβαστό αριθμό στελεχών που βγάζουν σπυράκια με το που ακούνε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εξέφρασε στις εσωκομματικές εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει πολύ καθαρά ότι επιδίωξή του θα είναι "να αντικατασταθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση", φράση που εκνεύρισε τον πρωθυπουργό. Ευλόγως, γιατί η ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία και γι’ αυτό καταχώρισε το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στην "κεντροαριστερή πολυκατοικία".
Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δε μπορεί να προκύψει παρά μόνο με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ).
Ο «αποκλεισμός» των κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα από την πρωθυπουργία είναι μια προεκλογική υπεκφυγή του κ. Ανδρουλάκη. Εκτός αν πιστεύει ότι μπορεί το κόμμα του να έρθει πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές, οπότε (θα) μπορεί να επιβάλει εκείνο το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Όμως, επειδή αυτό το ενδεχόμενο είναι από απίθανο έως πολύ δύσκολο, το «δόγμα» Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα» δεν είναι παρά ένα μετέωρο προεκλογικό βήμα. Αν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι τέτοια που ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτάται από το τρίτο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης θα δεχθεί τέτοια πίεση που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί και να σύρει τη χώρα σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Εντέλει, την επομένη των επόμενων εκλογών, είναι πολύ πιθανό το μεγάλο δίλημμα να μην το έχουν μόνο Μητσοτάκης και Τσίπρας, αλλά και ο Ανδρουλάκης. Ποιο θα είναι αυτό;
Αν νικητής είναι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης συνεργαστεί μαζί του, ενδέχεται το κόμμα του να πάθει ό,τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015 (παραλίγο να εξαφανιστεί από τη Βουλή), μετά τη συνεργασία του με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλωστε, στις εσωκομματικές εκλογές οι ψηφοφόροι του κόμματος μάλλον δεν τον ψήφισαν γι’ αυτό. Αν ήθελαν νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, θα εξέλεγαν τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος, όμως, ήρθε τρίτος.
Αν νικητής είναι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μπορέσει να εξηγήσει πειστικά γιατί θα αρνηθεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, απεμπολώντας την ευκαιρία να κάνει πράξη αυτό που ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο: το σχηματισμό σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.
Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει. Ας προσέξει πώς το έχει πει ο παλιός γκλοτζής Κριστόφ Βαζέχα: "Πριν ακόμα φτάσει η μπάλα σε σένα, πρέπει να έχεις καταλήξει τι θέλεις να κάνεις μ’ αυτήν. Οσες φορές είχα δύο επιλογές στο μυαλό μου, τελικά έχανα την ευκαιρία"…
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου