10.4.22

Το τέλος της πανδημίας θα έρθει με μέτρα σαν του τσιγάρου...


Η μόνο περίπτωση να μην κινδυνέψει ένας άνθρωπος από κορονοϊό είναι φυσικά να μην εκτεθεί στον ιό. Όμως αυτό είναι εντελώς αδύνατον αν σκεφτεί κανείς πως μέσα στο 2022 ο ένας στους πέντε Έλληνες μολύνθηκε! Η... πολιτική υγείας που φαίνεται να ταιριάζει ενάντια στην επιθετική πανδημία, είναι να κινηθούμε ανάλογα με τις οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος το οποίο προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι η πρόληψη. Εφόσον αργά η γρήγορα όλοι θα βρεθούμε είτε ως φορείς της μετάλλαξης Όμικρον 2 είτε κάποια άλλης μετάλλαξης, να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι της επικείμενης επίθεσης. Το εμβόλιο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια και είναι το όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, φαίνεται πια ότι στους εμβολιασμένους πληθυσμούς, οι επιπλοκές στην υγεία από την μόλυνση από κορονοϊό είναι λιγότερες ακόμη και έναντι αυτών που προκαλεί η γρίπη. Αντίθετα για τους ανεμβολίαστους, η ζημιά που προκαλείται θεωρείται έως και αντίστοιχη αυτής που προκαλεί το κάπνισμα.

Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι 9 στους 10 καρκίνους στον πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Άρα για να εξασφαλίσουμε την υγεία των πνευμόνων μας, κόβουμε τσιγάρο και φυσικά προσέχουμε.


Αντίστοιχα αν θέλουμε να μην προκαλέσει επιπλοκές ο κορονοϊός στο αναπνευστικό -και όχι μόνο- σύστημα, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τη μόνη διαθέσιμη συνταγή: την ανοσία μέσω του εμβολίου.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ, τονίζεται ότι σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του βασικού εμβολιασμού και ενόψει φυσικά του χειμώνα και της εμφάνισης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον».

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και τους καθηγητές Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτριο Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τρίτη δόση κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας με το στέλεχος «Όμικρον» είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Έτσι, ο δείκτης θνησιμότητας από Covid-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: