Σε κλίμα ευφορίας, ένεκα συνεδρίου αλλά και λόγω της νέας δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία πιστοποιεί το ψαλίδισμα της διαφοράς με τη Ν.Δ., παραμένει η Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα... χθες, δημοσιεύτηκε και επίσημα το κείμενο της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου, ενώ ήδη έχει πιάσει δουλειά η εφορευτική επιτροπή που εξελέγη προκειμένου να «τρέξει» τις εκλογές της 15ης Μαΐου, για πρόεδρο και κεντρική επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά το κείμενο της απόφασης, γίνεται λόγος για την κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής. Εν ολίγοις, περιλαμβάνει όλα τα επίδικα για την κοινωνία και την πολιτική, με τα οποία ασχολήθηκε το συνέδριο, και σημειώνει πως ο άμεσος στόχος του κόμματος είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και ο σχηματισμός μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα προωθήσει τις αλλαγές και τις μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερασπίστηκαν χθες το συνέδριο και κυρίως το κομμάτι των διαφωνιών και των εντάσεων που προέκυψαν και που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό σε συνέδρια της Αριστεράς. Η γραμματέας της Κ.Ο., Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στο κόμμα μας, όμως, ισχύει ένας κανόνας ουσιαστικής δημοκρατίας, που σέβεται μεν την πλειοψηφία αλλά δεν την κάνει τυραννική απέναντι σε μειοψηφούσες απόψεις.
Η μειοψηφία είναι πάντοτε σεβαστή και ο διάλογος δεν σταματά ποτέ». Και ακολούθως έριξε το «καρφί» προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ειρήσθω εν παρόδω, όταν θα δούμε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και κάποιον να τολμά να εκφράσει αντίθετη άποψη ενώπιον του κ. Μητσοτάκη, τότε ευχαρίστως να μιλήσουμε για την εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα». Θυμίζουμε ότι, προχθές, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να ειρωνευτεί το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει ότι «μακάρι να κάνουν συνέδριο κάθε χρόνο να μας θυμίζουν από τι γλιτώσαμε. Από αυτό το αφόρητο μίγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού, εντάσεων».
Την ειρωνεία του πρωθυπουργού σχολίασε δηκτικά και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Στο Κόκκινο. Αφού έκανε λόγο για ένα συνέδριο που έστειλε «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην κοινωνία», συμπλήρωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή έλαβε το μήνυμα, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε πολιτικό πανικό, προχώρησε σε αυτές τις απρέπειες, οι οποίες προφανώς δεν μας αγγίζουν».
Στη Γερμανία
Αναλυτικό ρεπορτάζ-ανταπόκριση από το συνέδριο είχε η αριστερή εφημερίδα της Γερμανίας Tageszeitung (TAZ) στη διαδικτυακή της έκδοση. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Τρία χρόνια μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, το ελληνικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε μια επιστροφή» και ότι «ο Τσίπρας δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αδιαφιλονίκητος σταρ του κόμματος που προέκυψε το 2012 από μια εκλογική συμμαχία».
Συγκρίνοντας πρόσωπα και πράγματα σε Ελλάδα και Γερμανία, ο απεσταλμένος της TAZ στην Αθήνα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός ρήτορας, που παίζει με τις διαθέσεις του κοινού, συγκρίσιμος ίσως με τον Οσκαρ Λαφοντέν ή τον Γιόσκα Φίσερ στις καλύτερες ημέρες του, αλλά χωρίς να προκαλεί την ίδια εσωκομματική πόλωση». Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να επιστρέψει ως πρωθυπουργός».
Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια δύσκολη τήρηση ισορροπιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη μία πλευρά, είναι και θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συνασπίζονται τα πολιτικά κόμματα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας συμμετέχει, ως παρατηρητής, στις συναντήσεις των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων».
Κατά τον συντάκτη του κειμένου, «αυτό οφείλεται και σε στρατηγικό υπολογισμό: σε περίπτωση επιστροφής στην εξουσία, να μην βρεθεί και πάλι πολιτικά απομονωμένος στην Ευρώπη, όπως συνέβη την πρώτη φορά. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό αποδεικνύουν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του ιταλικού Partito Democratico, αλλά, κυρίως, του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Χαιρετισμό απέστειλε και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».
Στις 5,3 μονάδες η διαφορά με τη Ν.Δ.
Στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησο». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,6%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜέΡΑ25.
Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου