4.4.22

Από την αυτοδυναμία στην ηττοπάθεια...


Κλίμα ηττοπάθειας δεσπόζει στο γαλάζιο οικοδόμημα μετά την πρωθυπουργική στροφή από το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». Γαλάζια στελέχη, μετά την άρνηση Ανδρουλάκη να ρίξει σωσίβιο στην κυβέρνηση, εμφανίζονται αμήχανα και πατούν σε δύο βάρκες. 

Επιχειρούν απεγνωσμένα να τονώσουν ξανά το... αφήγημα της αυτοδυναμίας επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις Μητσοτάκη («ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα») είχαν θεσμικό χαρακτήρα και δεν σηματοδοτούν αλλαγή στρατηγικής.

Ταυτόχρονα όμως στις τάξεις της κυβέρνησης καθίσταται αντιληπτό ότι η εκλογική στρατηγική θα πρέπει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον της έντονης φθοράς που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Προεξοφλούν μάλιστα ότι η καθοδική πορεία των δημοσκοπικών δεικτών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες από τη στιγμή που το γαλάζιο καλάθι είναι άδειο για την ανάσχεση της ακρίβειας και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις προειδοποιήσεις της αγοράς περί νέου κύματος ακρίβειας από το φθινόπωρο.

Σ’ αυτό το φόντο, γαλάζιοι βουλευτές εστιάζουν στην αντίφαση να ανοίγει ο πρωθυπουργός συζήτηση περί συμμαχικών κυβερνήσεων έχοντας απαξιώσει την κάλπη της απλής αναλογικής. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το «ναι μεν, αλλά» στο σκέλος της αυτοδυναμίας επιτείνει τη σύγχυση στη γαλάζια βάση και ψαλιδίζει το ηθικό των στελεχών. Κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν πως σ’ αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να αναδειχθεί σε «ρόλο ρυθμιστή» ο Κ. Βελόπουλος μολονότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τη συμπόρευση με την Ελληνική Λύση.

Κοιτώντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η κυβέρνηση αποσκοπεί να διεισδύσει στη δημοσκοπική δεξαμενή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση της, ενώ οι δηλώσεις Ανδρουλάκη χρησιμοποιούνται για να του χρεωθεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τη στόχευση να επαναφέρουν το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του 2019 που «γοητεύτηκαν», όπως αναφέρουν, από τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ισχυρίζονται πως πρόκειται για ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση επενδύουν στο ότι μια ομάδα προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. «θα βγει μπροστά» αν διαμορφωθεί κλίμα σύγκλισης με την Κουμουνδούρου.

Ο προσεταιρισμός των ψηφοφόρων που πραγματοποίησαν τη διαδρομή Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να περάσει και μέσα από τον επικείμενο ανασχηματισμό. Οι διαρροές περί αξιοποίησης στελεχών όπως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης εξυπηρετούν την ανωτέρω στόχευση. Η πρόσφατη αναφορά Οικονόμου ότι «η αυτοδυναμία μπορεί να ενσωματώνει διαφορετικές απόψεις» ερμηνεύτηκε και ως νεύμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κινητικότητα στα δεξιά της Ν.Δ.

Στο ραντάρ του Μαξίμου μπήκε η αυξημένη πίτα στα δεξιά της Ν.Δ. Η ενδυνάμωση των δημοσκοπικών ποσοστών της Ελληνικής Λύσης σε συνδυασμό με την απήχηση (στη ζώνη του 2%) του κόμματος Κασιδιάρη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό. Τη νέα μεταβλητή στην εξίσωση του υπερδεξιού χώρου θα αποτελέσει η Εθνική Συμφωνία του Κ. Μπογδάνου, που θα ανακοινωθεί στις 5 Απριλίου, με βασικούς συνδαιτημόνες τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο, που ενοποίησαν τα σχήματά τους και δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να ανακοινώσουν τη συμπόρευσή τους με τον ανεξάρτητο βουλευτή...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: