15.4.22

«Καλό Πάσχα» με κανονικότητα και... ατομική ευθύνη...





Μια ωραιοποιημένη εικόνα της πανδημίας παρουσίασε το υπουργείο Υγείας κατά την τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, παρά τους αυξημένους θανάτους λόγω κορονοϊού. Με βασικό επιχείρημα τη... μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ευχήθηκε «Καλό Πάσχα», καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να φοράνε μάσκα.

Η αν. υπουργός Υγείας, πιστή στη νέα στρατηγική της κυβέρνησης, που εν όψει τουριστικού καλοκαιριού θέλει να δείξει μια εικόνα κανονικότητας, είπε στην ενημέρωση ότι η πανδημία «ελέγχεται», καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.


Όπως είπε, ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά». Ευχόμενη δε «Καλό Πάσχα» σε όλους, περιορίστηκε στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες, να τους καλέσει να δείξουν «ιδιαίτερη προσοχή» και να φορούν «μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».

Παπαευαγγέλου: Σημαντική ύφεση της πανδημίας

Για βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου και σημαντική ύφεση της πανδημίας μίλησε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, παρά το γεγονός ότι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνές: 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη, ανέφερε. 

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα και ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Όπως είπε, η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. 

Αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 65
Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών .

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. 

Όσον αφορά τους θανάτους, είπε ότι ο αριθμός τους δεν έχει μειωθεί και πως σημαντικό ποσοστό των θανάτων αφορά άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid, αλλά όχι από covid».


Δεν υπάρχουν σχόλια: