4.4.22

Αποχή δικηγόρων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα...


Άντα Ψαρρά

Αν και κάπως βραδυφλεγής, δεν παύει να είναι καίρια η αντίδραση των δικηγόρων για τη «νυχτερινή» και από το παράθυρο πολλοστή αλλαγή του άρθρου 187 του Π.Κ. στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης ενός αναχρονιστικού, αναποτελεσματικού και σκληρά τιμωρητικού ποινικού δικαίου α λα επιτελικό κράτος.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της... χώρας αποφάσισε την αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού που έχουν ως αντικείμενο τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η αποχή θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου και το αίτημα είναι να αποσυρθεί η νέα διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6. Με δυο λόγια η διάταξη αυτή -με πρόσχημα την οπαδική βία- προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους και οι δράστες πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις, ζημιές σε περιουσίες κ.λπ., όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Σημειώνεται εδώ ότι μπορεί να ασκηθεί δίωξη για συμμορία ακόμα κι αν τρεις πιτσιρικάδες βουτήξουν ένα κινητό. Μάλιστα αν καταδικαστούν θα πάνε -με νόμο Μητσοτάκη- φυλακή χωρίς το δικαστήριο να έχει δυνατότητα χορήγησης αναστολής στην έφεσή τους. Το ίδιο ισχύει πλέον και για κάποιον που πάει στο γήπεδα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, ακόμα κι αν δεν διαπράξει κανένα αδίκημα. Δηλαδή φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για απλή... κουκουλοφορία! Μέχρι και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη Βουλή για αυτή τη διάταξη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά ως είχε παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και φορέων. Χωρίς να υπάρχει καμία επεξήγηση στην αιτιολογική έκθεση και μόλις λίγους μήνες αφότου για δεύτερη φορά η κυβέρνηση άλλαξε επί το κατασταλτικότερον τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται να τρυπώσει από το παράθυρο άλλη μία διάταξη που για πολλοστή φορά τροποποιεί το άρθρο για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Πλήθος κρατουμένων στις φυλακές ήδη βαρύνονται και με το συγκεκριμένο αδίκημα (εγκληματικής οργάνωσης/συμμορίας), το οποίο «εθιμικά» και καθ’ υπερβολή συνοδεύει κάθε εγκληματική δράση περισσότερων προσώπων με όλες τις επιβαρυντικές του περιστάσεις. Ακόμα και μια παρέα ανεγκέφαλων ή μικροαπατεώνων που σκέφτονται να διαπράξουν ένα ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος βαρύνεται πλέον και με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συμμορίας (άρ. 187 παρ. 3 Π.Κ.).

Συνταγή πάντα ίδια

Τώρα με την προσθήκη της 6ης παραγράφου στο άρθρο 187 Π.Κ. ορίζεται ότι η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ. Ακόμα μία φορά οι φτωχοδιάβολοι, π.χ. κλεφτρόνια ή παπατζήδες, θα πέφτουν ανελέητα στη δαγκάνα του νόμου με την οριζόντια επέκταση της αυστηρής διάταξης.

Η συνταγή πάντα η ίδια: καμία αναλογικότητα, καμία δυνατότητα στον δικαστή να κρίνει τη βαρύτητα της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, ώστε να αποφασίσει για αναστολή ή για μετατροπή της ποινής («Περισσότερη καταστολή με αφορμή την οπαδική βία», «Εφ.Συν.» 8.3.2022). Μακάρι βέβαια η αποχή των δικηγόρων να φέρει κάποιο αποτέλεσμα στο διαρκώς συρρικνούμενο από τους αρίστους κράτος δικαίου!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: